COVID-19: Πώς ετοιμάζεται η κάθε χώρα στην Ευρώπη για χαλάρωση μέτρων ενόψει των γιορτών

  • Iatropedia newsroom
COVID-19
Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ακροβατούν ανάμεσα στην αποφυγή διασποράς του κορονοϊού κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και την δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε οι άνθρωποι να γιορτάσουν με φίλους και συγγενείς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ το φάσμα ενός τρίτου κύματος της επιδημίας γίνεται όλο και πιο απειλητικό.

ΔΑΝΙΑ

Η Δανία θα επιβάλει περαιτέρω μέτρα lockdown σε ορισμένες περιοχές της χώρας για να αναχαιτίσει πρόσφατη έκρηξη των κρουσμάτων της covid-19, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν. Μπαρ, εστιατόρια και μουσεία θα κλείσουν από τις 9 Δεκεμβρίου σε 38 δήμους της χώρας, περιλαμβανομένης της Κοπεγχάγης, και οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι φοιτητές των πανεπιστημίων θα παραμείνουν στα σπίτια τους.

Οι νέοι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Η Ουγγαρία θα διατηρήσει τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, ανάμεσά τους και την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 20.00 μέχρι τουλάχιστον τις 11 Ιανουαρίου.

Οι πρωτοχρονιάτικες δημόσιες εκδηλώσεις ματαιώνονται για φέτος.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Δεν θα υπάρξει αριθμητικό όριο στις συγκεντρώσεις ανά νοικοκυριό τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσε στις 5 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση. Η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μετακινηθεί από τις 23.00 στις 02.00 τις νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ομως, τα υπαίθρια πάρτι θα παραμείνουν υπό απαγόρευση και οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους θα περιορισθούν στα έξι άτομα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέτεινε τα μέτρα του lockdown μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, αλλά χαλάρωσε τις ρυθμίσεις για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Θα επιτρέπεται η συγκέντρωση μέχρι 10 ατόμων, εξαιρουμένων των παιδιών. Η περιοχή της Βαυαρίας ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι θα επιβάλει αυστηρότερο lockdown από τις 9 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

ΤΣΕΧΙΑ

Η κυβέρνηση επέτρεψε το άνοιγμα των καταστημάτων και των εστιατορίων από τις 3 Δεκεμβρίου εν όψει της εορταστικής περιόδου.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Μέχρι 10 άνθρωποι ανά νοικοκυριό θα μπορούν να συγκεντρωθούν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σε εορταστική χαλάρωση του ισχύοντα κανόνα που θέτει ως όριο τα 6 άτομα.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μετατεθεί στις 01.30 από τις 23.00 από τις 24 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Η μετακίνηση ανάμεσα στις περιοχές θα απαγορευθεί από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, εξαιρουμένων των επισκέψεων μεταξύ μελών της οικογένειας.

ΙΤΑΛΙΑ

Οι Ιταλοί δεν θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την λειτουργία της νύχτας των Χριστουγέννων και θα επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ των περιοχών για λόγους έκτακτης ανάγκης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, με εναρκτήρια ημερομηνία την 20ή Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι τα θέρετρα του σκι θα παραμείνουν κλειστά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Οι Νορβηγοί θα μπορούν κα καλέσουν μέχρι 10 άτομα στο σπίτι δύο φορές ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Εκτός των δύο αυτών ημερών, παραμένει το όριο των 5 ατόμων στις συγκεντρώσεις στα σπίτια.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Οι εξορμήσεις για σκι θα επιτραπούν από τις 24 Δεκεμβρίου. Δεν θα λειτουργήσουν χριστουγεννιάτικες αγορές την περίοδο των γιορτών.

ΓΑΛΛΙΑ

Θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από τις 15 Δεκεμβρίου και για την εορταστική περίοδο, αν ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων επιδημίας πέσει κάτω από τα 5.000. Σήμερα ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι αυτός ο στόχος φαίνεται ότι δεν θα επιτευχθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

ΒΕΛΓΙΟ

Τα βελγικά νοικοκυριά θα έχουν την δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με ένα επιπλέον άτομο τα Χριστούγεννα. Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι θα μπορούν να συναντήσουν άλλους δύο. Τα πυροτεχνήματα θα είναι απαγορευμένα για να αποφευχθεί η συγκέντρωση ανθρώπων και τα ταξίδια στο εξωτερικό δεν συνιστώνται.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Τρία νοικοκυριά θα μπορούν να συναντηθούν κατά το διάστημα από 18 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου και η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ περιοχών θα αρθεί για την περίοδο αυτή.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Μέχρι τρία νοικοκυριά θα μπορούν να βρεθούν μαζί από τις 23 μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου. Οι άνθρωποι θα μπορούν να συναντηθούν σε χώρους λατρείας και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά όχι σε εσωτερικούς χώρους φιλοξενίας και ψυχαγωγίας, Τα καταστήματα θα μπορούν να επεκτείνουν το ωράριό τους για τα Χριστούγεννα και τον Ιανουάριο.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Μέχρι 5 άτομα θα μπορούν να προσκληθούν σε κάθε νοικοκυριό, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ