Χρειαζόμαστε περισσότερη βιταμίνη D;

  • Iatropedia
Η έλλειψη βιταμίνης D, γνωστής και ως «βιταμίνη της ηλιοφάνειας», είναι πιο διαδεδομένη στον Δυτικό κόσμο απ’ ότι εκτιμάται, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Την αποκτούμε αν καθίσουμε για λίγη ώρα στην… λιακάδα (στις χώρες με λίγη ηλιοφάνεια καταφεύγουν σε συμπλήρωμα βιταμινών) και σε τροφές πλούσιες σε αυτήν όπως στον σολωμό και τον κρόκο των αυγών. Η βιταμίνη Dρυθμίζει πράγματα βασικά για την υγεία μας: το ασβέστιο και την απορρόφηση φωσφόρου από τον οργανισμό, ενδυναμώνει οστά και δόντια και «θωρακίζει» το ανοσοποιητικό.

Όμως σύμφωνα με μια νέα μελέτη Αμερικανών και Καναδών ερευνητών, η θεσπισθείσα συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Dείναι εσφαλμένη, με αποτέλεσμα η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης να είναι περισσότερο διαδεδομένη απ’ ότι θεωρούν οι ειδικοί.

Σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, ο Δρ. Σέντρικ Γκάρλαντ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι το σφάλμα που εντοπίσθηκε έχει αποτέλεσμα η απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη να είναι 10 φορές μικρότερη, γεγονός που έχει «ευρείες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία». Η ισχύουσα συνιστώμενη ημερήσια δόση προβλέπει πρόσληψη βιταμίνης D περίπου 600 IU για παιδιά και ενήλικες ενώ για τα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω η αντίστοιχη ποσότητα θα πρέπει να είναι 800 IU. Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό είναι μόνο το ένα δέκατο της ποσότητας που πρέπει να λαμβάνεται για να περιορισθούν οι επιπτώσεις από την έλλειψη βιταμίνης D, πολύ κατώτερη από τα 10.000 IU ημερησίως που καθορίζει το Ιατρικό Ινστιτούτο ως το ανώτατο ασφαλές όριο πρόσληψης για εφήβους και ενήλικες.