Χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οι ασθενείς στην χώρα μας

  • Iatropedia
Το 40% των μονάδων του ΠΕΔΥ παραμένουν κλειστές ενώ το 100% υπολειτουργεί... Σε κάποιες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Ενώ πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν εξαιτίας ελλείψεων σε γιατρούς αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Καταρρέουν τα Κέντρα Υγείας αλλά και τα πρώην πολυϊατρεία και εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι Υγειονομικές Περιφέρειες τα ανέλαβαν χωρίς να έχουν τους ανάλογους πόρους για να τα στελεχώσουν, να τα εξοπλίσουν και να τα διατηρήσουν…

Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να συνεχίζουν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για να εξεταστούν, γεγονός απαράδεκτο για οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα καθώς τα νοσοκομεία έχουν μόνο δευτεροβάθμιο ρόλο, δηλαδή αυτόν της νοσηλείας.

Την κατάσταση αυτή περιέγραψε το προεδρείο της Ομοσπονδίας των γιατρών (ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ) κατά τις συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, στο ΠΕΔΥ υπηρετούν σήμερα 2.200 γιατροί από τους 5.000 που υπηρετούσαν πριν τη σύσταση του ΠΕΔΥ, στον ΕΟΠΥΥ και πριν από αυτόν στο ΙΚΑ.

Οι γιατροί τονίζουν ότι τα παραπεμπτικά εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95% κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας. Οι γιατροί ζητούν να έχουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας πρόσβαση στις δομές και να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι μονάδες, με όλες τις ειδικότητες.