Χωρίς εξειδικευμένες εξετάσεις τα ελληνικά νοσοκομεία! Γιατί λείπουν σημαντικά τεστ

  • Iatropedia
Το ακριβό είναι και ...φθηνό λέει ο λαός αλλά το υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι έχει άλλη αντίληψη καθώς κάνει οικονομία ακόμη και στο …βαμβάκι. Από τα ράφια των δημοσίων νοσοκομείων απουσιάζουν εκτός από σημαντικά υλικά και διαγνωστικά τεστ που θα μπορούσαν και την υγεία των ασθενών να βελτιώσουν αλλά τελικά και να εξοικονομήσουν πόρους για το σύστημα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ούτε το 5% των διαγνωστικών εξετάσεων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά δεν καταφέρνει να καλύψει το ελληνικό σύστημα υγείας καθώς το περιβόητο «Παρατηρητήριο των τιμών» όπου εντάσσονται όλα τα ιατρικά είδη που είναι τιμολογημένα, δεν περιλαμβάνει σημαντικά διαγνωστικά τεστ.

Αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε αντιδραστήρια και αναλώσιμα.

Πολύτιμες εξετάσεις, που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές και να θεραπεύσουν εγκαίρως παθήσεις, στερούνται οι πολίτες, λόγω της αδυναμίας στην πρόσβαση νέων εξετάσεων, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στο Παρατηρητήριο Τιμών.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαθολόγοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, με αφορμή Ημερίδα που διοργανώθηκε με αντικείμενο το «ρόλο της εργαστηριακής διάγνωσης στον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραλείψεων στο σύστημα είναι πως, στο Παρατηρητήριο Τιμών υπάρχει μια και μόνο κατηγορία βαμβακοφόρου στυλεού, με αποτέλεσμα να ταυτίζονται τα ειδικά υλικά, που χρησιμοποιούνται για δειγματοληψία, μεταξύ άλλων, με τις απλές μπατονέτες!

Σύμφωνα με την Χρυσούλα Νικολάου, αν. Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας – Νευροανοσολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας (Π.Ε.Ι.Β.), «η μείωση των κονδυλίων για την προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλωσίμων απαραίτητων για τη λειτουργία των Βιοπαθολογικών Εργαστηρίων των Νοσοκομείων καθώς επίσης και το «αναποτελεσματικό μοντέλο» προμήθειας αυτών έχουν απαξιώσει την εργαστηριακή διαγνωστική και έχουν απομακρύνει τον Βιοπαθολόγο Νοσοκομειακό ιατρό από τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους».

Όπως επισημαίνουν οι βιοπαθολογόγοι, άλλο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της τροπονίνης, που επιτρέπει την άμεση διάγνωση εμφράγματος, δεν είναι κοστολογημένη και έτσι, σε όποια δημόσια νοσοκομεία απουσιάζει δεν μπορεί να γίνει αγορά και όσα τη διαθέτουν δεν μπορούν να τη χρεώσουν. Αιτήματα από τα νοσοκομεία, ώστε να ανέβουν προϊόντα στο Παρατηρητήριο έχει καθυστερήσει σε κάποιες περιπτώσεις 6 μήνες και σε κάποιες άλλες 1 χρόνο.

Την ίδια ώρα, το κρατικό τιμολόγιο περιλαμβάνει 1000 προϊόντα όταν υπάρχουν 8000, επεσήμανε ο Δρ Λεωνίδας Αναγνώστου, ιατρός βιοπαθολόγος προσθέτοντας πως αυτά τα προϊόντα που λείπουν δεν είναι μηχανογραφημένα στον ΕΟΠΥΥ.

Η υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων όλων των επιστημονικών πρωτοκόλλων είναι απαραίτητη αφού επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των δαπανών, δεδομένου ότι η άμεση διάγνωση επιφέρει μείωση χρόνου νοσηλείας των ασθενών, στοχευμένη θεραπευτική αγωγή και αποφυγή υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, την ώρα που η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πανανθεκτικά μικρόβια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εντάσεις για την..ένταση στο νοσοκομείο Κέρκυρας! Οι απολύσεις Άδωνι και οι αντιδράσεις-Ντοκουμέντο Βίντεο

Νέο χαράτσι από τη Δευτέρα στα φάρμακα! Πόσο θα πληρώνουν οι ασθενείς

Έρχονται οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία! Πως θα μοιραστεί η τράπουλα

Τέλος στις δωρεάν φυσικοθεραπείες από Δευτέρα! Έρχεται «μπλόκο» στον ΕΟΠΥΥ