Χωρίς αξονικό το Ν. Λαμίας, χωρίς κλίνη ΜΕΘ το Παν. Λάρισας- Χειρουργούν στα «τυφλά» οι γιατροί

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Γολγοθά ανέβηκε την περασμένη Κυριακή η 17χρονη που τραυματίστηκε σοβαρά όταν το αυτοκίνητο της οικογένειάς της έπεσε σε γκρεμό από γέφυρα, σκοτώνοντας τον πατέρα της και αφήνοντας την ίδια σε σοβαρή κατάσταση και τη μητέρα της επίσης τραυματισμένη. Το κορίτσι χρειάστηκε άμεσα αξονική τομογραφία και αυτό από μόνο του ήταν μια νέα δυσάρεστη περιπέτεια που έβαλε σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ζωή της. Από την ΠΟΕΔΗΝ μας ενημέρωσαν ότι έχουν γίνει ακόμα και "τυφλά" χειρουργεία, χωρίς προηγηθείσα αξονική, σε ασθενείς που κινδύνευαν να πεθάνουν άμεσα...

Το iatropedia τηλεφώνησε στο γραφείο του διοικητού στο Νοσοκομείο Λαμίας μέσω μάλιστα του τηλεφωνικού κέντρου του νοσοκομείου. Η κλήση επέστρεψε δύο φορές στο κέντρο πριν το πάρουμε απόφαση ότι στις 15:30 ημέρα Παρασκευή δεν υπάρχει ούτε γραμματέας να σηκώσει το τηλέφωνο…

Από δικές μας πηγές εργαζομένων στο νοσοκομείο ωστόσο, μάθαμε ότι ο αξονικός τομογράφος όντως δεν λειτουργεί τις τελευταίες ημέρες και οπωσδήποτε δεν λειτουργούσε την περασμένη Κυριακή που έφτασε στο νοσοκομείο το σοβαρά τραυματισμένο κορίτσι. Τώρα έχουν μπει σε διαδικασία να τον επισκευάζουν, πάλι. Καθώς χαλάει συχνά λόγω παλαιότητας και υπερλειτουργίας.

Το ιστορικό με την 17χρονη είχε ως εξής: Μετά το τροχαίο την περασμένη Κυριακή, παραλήφθηκε από το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Λαμίας. Εκεί οι γιατροί την διασωλήνωσαν. Αλλά για να προχωρήσουν στην απαραίτητη χειρουργική επέμβαση που θα έσωζε την ζωή της, χρειάζονταν αξονική τομογραφία που θα τους έδινε εσωτερική, λεπτομερή εικόνα των τραυμάτων. Με τον δικό τους αξονικό τομογράφο χαλασμένο, κάλεσαν πάλι ΕΚΑΒ και μετέφερε το κορίτσι στη Λάρισα για αξονική. Και μετά, μεταφέρθηκε πάλι πίσω στην Λαμία όπου προχώρησαν στο χειρουργείο καθώς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας δεν είχε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ να την δεχτεί μετά από το χειρουργείο. Το κορίτσι σήμερα είναι σε σταθερή κατάσταση.

Όπως είπε στο iatropedia ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «έχουμε πει πολλές φορές ότι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των νοσοκομείων είναι σε κακό χάλι. Ασυντήρητος (λόγω έλλειψης χρημάτων από τις διοικήσεις) και δεν αντικαθίσταται όταν πρέπει. Πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν καθόλου αξονικό ή έχουν χαλασμένους. Διασωληνωμένοι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν είτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (πχ στην Άρτα στο κέντρο της κυρίας Γεροβασίλη) ή σε άλλα νοσοκομεία που απέχουν χιλιόμετρα. Καθυστερεί έτσι η διάγνωση στα έκτακτα περιστατικά που είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους.  Μάλιστα αιμορραγικά περιστατικά έχουν αναγκαστεί οι γιατροί να τα χειρουργήσουν στα τυφλά χωρίς να έχουν αξονική στα χέρια τους για να σώσουν την ζωή του ασθενούς».

Πηγές του ΕΚΑΒ μας ενημέρωσαν ότι από την στιγμή που νοσηλευόταν σε άλλο νοσοκομείο είναι πάγια τακτική ότι πρέπει να επιστρέψει στο νοσοκομείο όπου έχει ξεκινήσει η αγωγή της. Δεν είναι ιατρικά ασφαλές να αλλάζει νοσοκομείο και θεράποντες ιατρούς, ένας ασθενής επειδή απλά χρειάστηκε μία εξέταση που δεν μπορούσε να διενεργηθεί στο αρχικό νοσοκομείο. Πάντως το συγκεκριμένο κορίτσι δεν νοσηλευόταν στην Λαμία. Διασωληνώθηκε εκεί και μεταφέρθηκε για αξονική στη Λάρισα πριν χερουργηθεί.

Το θέμα λοιπόν παραμένει: Γιατί δεν μπορούσε να υποβληθεί το κορίτσι σε αξονική τομογραφία στο Νοσοκομείο Λαμίας;

Επίσης ΜΕΘ στην Λάρισα διαθέτει μόνο το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το οποίο όπως μας πληροφόρησαν δεν είχε κενή την περασμένη Κυριακή. Άρα δεν μπορούσαν να την χειρουργήσουν εκεί επειδή μετά δεν θα είχαν κλίνη ΜΕΘ να την φροντίσουν μετεγχειρητικά. Το δε Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής αλλά μόνο μερικές κλίνες Αυξημένης Φροντίδας.

Το iatropedia είχε αναδείξει τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή ένα χρόνο πριν, το θέμα με τις ελλείψεις του αξονικού και την μη εκμετάλλευση κονδυλίων για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του. Ο βουλευτής της ΝΔ,  Χ. Σταϊκούρας είχε καταθέσει τότε Ερώτηση στην Βουλή με την οποία ήλεγχε την ηγεσία του ΥΥΚΑ για το θέμα. Τι έγινε από τότε; Τόσο δύσκολο είναι να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες;

Δείτε παρακάτω την Ερώτηση του κ. Σταϊκούρα πριν από ένα χρόνο:

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/erotisi-stin-vouli-gia-anekmetallefta-kondylia-sto-geniko-nosokomeio-lamias/53835/