Χιονίστρες: Μάθετε πως να προστατευτείτε

  • Iatropedia
Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από χιονίστρες που είναι μικρά, επώδυνα εξογκώματα, τα οποία αναπτύσσονται στο δέρμα και προκαλούν έντονη φαγούρα. Εμφανίζονται όταν έχει κρύο και συνήθως υποχωρούν σε 7-14 ημέρες. Εάν είστε επιρρεπείς στις χιονίστρες θα πρέπει να κρατάτε τα άκρα σας ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι χιονίστρες (ονομάζεται και χείμετλα) προκαλούνται από ανώμαλη αντίδραση του δέρματος στο κρύο. Χαρακτηρίζονται από κόκκινες βλατιδώδεις, φυσαλιδώδεις, οζώδεις ή ελκωτικές αλλοιώσεις συνήθως στα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών και πιο σπάνια στη μύτη και στα αυτιά.

Οι χιονίστρες είναι συχνές, αλλά ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι είναι επιρρεπείς δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί.

Όταν το δέρμα κρυώσει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα συστέλλονται και έτσι η παροχή αίματος στις περιοχές αυτές ελαττώνεται σημαντικά. Καθώς το δέρμα ζεσταίνει εκ νέου παρατηρείται διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία στους ιστούς και με τον τρόπο αυτό προκαλείται φλεγμονή και οίδημα που οδηγεί σε χιονίστρες.

Ο ρυθμός μεταβολής της θερμοκρασίας παίζει κάποιο ρόλο και γι αυτό είναι πιο πιθανό οι χιονίστρες να εμφανιστούν όταν κάποιος προσπαθήσει να ζεσταθεί άμεσα (π.χ. να κάτσει κοντά στο τζάκι).

Άτομα με διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος είναι πιο επιρρεπή, ωστόσο οι περισσότερες χιονίστρες συμβαίνουν σε άτομα που είναι κατά τα άλλα υγιή.

Η προφύλαξη περιλαμβάνει την αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στο κρύο και την κάλυψη των άκρων του σώματος με γάντια και κάλτσες. Τις περισσότερες φορές οι χιονίστρες θα υποχωρήσουν σε 7-14 μέρες και δε χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Οι ήπιες αλλοιώσεις αντιμετωπίζονται με επαναθέρμανση της προσβληθείσας περιοχής σε θερμοκρασία δωματίου και είναι καλό να αποφεύγονται οι μαλάξεις.

Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει έντονη φαγούρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν αλοιφές κορτικοειδών.

Σε άτομα με πολλές υποτροπές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα αγγειοδιασταλτικό φάρμακο (νιφεδιπίνη).

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν τα κοριτσάκια γίνονται μητέρες!

Νέα μέθοδο ''χτυπά'' την κήλη!

Γιατί τρέμουν τα χέρια μου χωρίς λόγο;

Σεξ και εγκυμοσύνη! Τα ''ναι'' και τα ''όχι''