Χειμώνας και πανδημία Covid-19 – Γιατί οι επιστήμονες συνδέουν την άνοδο των κρουσμάτων με την πτώση της θερμοκρασίας

  • Γιάννα Σουλάκη
θερμοκρασίες
Καθώς οι θερινοί μήνες είναι και επίσημα πλέον πίσω μας, η εξάπλωση του κορονοϊού και η αύξηση της μεταδοτικότητας συνδέεται πλέον άμεσα από τους επιστήμονες με τις χαμηλές θερμοκρασίες που άρχισαν σημειώνονται σε πολλές χώρες.

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, για την εξάπλωση του κορονοϊού στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, ενώ την συνέδεσε άμεσα με την πτώση της θερμοκρασίας στις χώρες αυτές. Παρόμοια αύξηση της μεταδοτικότητας θα συμβεί και στην Ελλάδα, ανέφερε:

“Με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας. Η αύξηση της μετάδοσης που βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αυτή τη στιγμή, αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα με την αντίστοιχη πτώση της θερμοκρασίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κι ενώ βρισκόμαστε επίσημα από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και σε μια σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, προχωρώντας οι μήνες αναμένουμε παρόμοια αύξηση της μεταδοτικότητας και στην Ελλάδα. “Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πως σχετίζεται η αύξηση του Rt με τις χαμηλές θερμοκρασίες

Ο λιγότερο επιστημονικός και περισσότερο … πρακτικός λόγος που οδηγεί σε αύξηση της μεταδοτικότητας στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι το γεγονός ότι εξαιτίας του κρύου, οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο του 24ωρου στους εσωτερικούς χώρους, όπου ο ιός ευνοείται να αναπτυχθεί λόγω συνωστισμού και κακού αερισμού. Αυτό συμβαίνει άλλωστε με όλες τις αναπνευστικές ασθένειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι επιστημονικοί λόγοι που θα ευνοήσουν φέτος την εξάπλωση του κορονοϊού και σχετίζονται με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και τις τιμές της υγρασίας της ατμόσφαιρας.

Όταν ο κορονοϊός αποβάλλεται μέσω των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων από τον οργανισμό ενός ανθρώπου που νοσεί, ο κρύος αέρας βοηθά στο να διατηρηθεί “ζωντανός” και περισσότερο ενεργός, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Όλες οι αναπνευστικές λοιμώξεις λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Έτσι μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος, ή ακόμα και μέσω της απλής ομιλίας, τα σωματίδια του κορονοϊού μπορούν να εξαπλωθούν και να ταξιδέψουν στην ατμόσφαιρα, μέσω των εκπνεόμενων σταγονιδίων.

Covid-19, χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία – Τι λένε οι μελέτες

Δεν είναι ακόμη απόλυτα κατανοητό, πώς και γιατί η νόσος Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα στον κρύο αέρα, αλλά πολλοί επιστήμονες έχουν αρχίσει να το μελετούν.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο περιοδικό Transboundary and Emerging Diseases διαπίστωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, αυξήθηκε καθώς ο αέρας έγινε πιο ξηρός και το επίπεδο υγρασίας μειώθηκε.

Συνολικά, η μείωση της σχετικής υγρασίας της ατμόσφαιρας κατά 1% συσχετίστηκε με αύξηση των κρουσμάτων, από 7 έως 8% αναφέρουν οι ερευνητές στα αποτελέσματα της μελέτης.

“Η θερμοκρασία και η υγρασία μπορούν να επηρεάσουν τη μετάδοση του κορονοϊού καθώς ο ιός μπορεί να επιβιώσει περισσότερο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες”, κατέληξαν συμπληρώνοντας ταυτόχρονα, ότι ο ιός παραμένει περισσότερη ώρα «αιωρούμενος» στις χαμηλότερες τιμές υγρασίας.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο περιοδικό Science Direct εξέτασε τη σχέση μεταξύ της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας και των ημερήσιων μετρήσεων των περιπτώσεων COVID-19 σε 30 επαρχίες στην Κίνα.

Αποδείχθηκε ότι κάθε αύξηση ενός βαθμού στη μέση θερμοκρασία, οδήγησε σε μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού κατά 36 έως 57%, όταν το επίπεδο υγρασίας κυμαινόταν από 67% έως 85,5%.

Χειμώνας: Εποχή της γρίπης και του κορονοϊού ταυτόχρονα

Ο φετινός χειμώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος και για έναν ακόμη λόγο: θα συνυπάρχει την ίδια εποχή και η επιδημία της γρίπης, ένας συνδυασμός που μπορεί να επιβαρύνει ιδιαίτερα τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, προκαλώντας “βραχυκύκλωμα” στα νοσοκομεία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλλει σε χαμηλότερη ποιότητα παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών και ενδεχομένως σε περισσότερους θανάτους.

Καθώς το Βόρειο Ημισφαίριο δεν έχει περάσει έναν ολόκληρο χειμώνα με πανδημία κορονοϊού, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να επιμείνουν στις ασφαλείς αποστάσεις και να φορούν μάσκες ακόμη κι όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, κατά τους χειμερινούς μήνες, λένε οι ειδικοί

“Για τους μήνες που έρχονται, θα χρειαστεί αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας”, ανέφερε και ο επιδημιολόγος κ. Μαγιορκίνης.

Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει αποδειχθεί ότι δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις μετεωρολογικές συνθήκες και παραμέτρους. Σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό της είναι και η στάση των ανθρώπων απέναντι στη λήψη προληπτικών μέτρων.

Και παρά το γεγονός ότι μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη, περίπου 60%, έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή μέτρων και ο κόσμος επιθυμεί την επιτροφή στην κανονικότητα…

“Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια”, καταλήγει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.