Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας: Το ψηφιακό “νοικοκύρεμα” στη διαχείριση της πανδημίας

  • Γιάννα Σουλάκη
χάρτης
Tακτοποίηση στο “χάος” της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να φέρει ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας. Πρόκειται για την ψηφιακή κατηγοριοποίηση όλων των περιοχών της Ελλάδας με βάση την επιδημιολογική επιβάρυνση που εμφανίζουν.

Σε λίγες μέρες, ο κάθε πολίτης εύκολα και γρήγορα θα μπορεί βάζοντας απλά τον ταχυδρομικό κώδικα σε νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό του, να λαμβάνει όλες τις πληροφορίες για το επιδημιολογικό φορτίο μιας περιοχής και τα αντίστοιχα μέτρα που ισχύουν σ’ αυτήν.

Η νέα κωδικοποίηση της πανδημίας αναμένεται να παρέχει διευκόλυνση στην κατανόηση της πανδημίας, ώστε να γνωρίζουν όλοι ποια μέτρα οφείλουν να ακολουθήσουν για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ποια μέτρα θα λαμβάνονται σε κάθε επίπεδο

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την νόσο Covid-19, που θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα κινδύνου, τα οποία θα συνοδεύονται από τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα για κάθε περιφερειακή ενότητα της Ελλάδας.

Τα τέσσερα επίπεδα θα είναι: 1. Ετοιμότητας, 2. Επιτήρησης, 3. Αυξημένης Επιτήρησης, 4. Αυξημένου Κινδύνου.

Τα αντίστοιχα μέτρα που θα λαμβάνονται σε κάθε επίπεδο κινδύνου, για παράδειγμα την εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια, καφετέρειες), σε κάθε περιφερειακή ενότητα ξεχωριστά, θα είναι:

  • Επίπεδο 1: Ετοιμότητα – 6 άτομα στο κάθε τραπέζι – Θα κλείνουν στη 1 μετά τα μεσάνυχτα
  • Επίπεδο 2: Επιτήρηση – 6 άτομα ανά τραπέζι – Θα κλείνουν στις 12.30 π.μ.
  • Επίπεδο 3: Αυξημένη Επιτήρηση – 4 άτομα ανά τραπέζι – θα κλείνουν στις 12:00 π.μ
  • Επίπεδο 4: Αυξημένος Κίνδυνος – Τοπικό lockdown

Ο χάρτης, σε πρώτη φάση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr  και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες, με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ή και πιο τακτικά εάν επιβάλλεται από έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις.

Ποια κριτήρια καθορίζουν το επίπεδο κινδύνου

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, έχει αρχίσει η επεξεργασία των δεδομένων της επιδημίας, ενώ οι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχουν καταλήξει στα κατάλληλα μέτρα για κάθε περιοχή, ανάλογα με τη μεταδοτικότητα που αυτή εμφανίζει.

Τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζεται σε ποιο “χρώμα” επικινδυνότητας κατατάσσεται η κάθε περιοχή, ώστε να θεσπίζονται τα κατάλληλα μέτρα, χωρίζονται σε δύο άξονες: στα Επιδημιολογικά και τα Υγειονομικά.

Α) Επιδημιολογικά Κριτήρια

  • κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού
  • μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων (αθροιστικά κρούσματα και κρούσματα τις 14 τελευταίες ημέρες)
  • ποσοστό θετικών περιστατικών, ανά αριθμό τεστ

Β) Υγειονομικά Κριτήρια

  • ικανότητα των νοσοκομείων για απορροφήσουν ασθενείς Covid-19
    • κορεσμός ΜΕΘ Covid-19
    • κορεσμός απλών κλινών Covid-19

Η επεξεργασία των κριτηρίων με τα οποία “χαρακτηρίζονται” οι περιφερειακές ενότητες γίνεται ηλεκτρονικά από ειδικό αλγόριθμο που έχουν δημιουργήσει οι έλληνες επιστήμονες.

Προβληματίζει η μεγάλη διασπορά στην Αττική

Η Αττική, όπου χθες καταγράφηκαν 194 ημερήσια νέα κρούσματα του κορονοϊού έχει φέρει «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες. Παρά το γεγονός ότι έχει ταξινομηθεί στο τρίτο (προτελευταίο) επίπεδο, από πλευράς επικινδυνότητας για τη μετάδοση του κορονοϊού, παρουσιάζει ιδιαιτερότητες.

Το τρίτο επίπεδο «Αυξημένης Επικινδυνότητας», για παράδειγμα, προβλέπει τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Το έχουμε δει ότι εφαρμόζεται σε περιοχές, όπως  τα Ιωάννινα και η Κοζάνη.  

Ωστόσο στην Αττική -των άνω των 4 εκατομμυρίων κατοίκων- το μέτρο της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους είναι δύσκολο να επιτηρηθεί.  Στο τραπέζι, πάντως, έχει πέσει και το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, αν και τα σημερινά  επιδημιολογικά στοιχεία δεν συνηγορούν στη άμεση λήψη αυτού του μέτρου, που φέρνει πιο κοντά στη λογική του lockdown.