Χάος στο ΕΣΥ! νέκρωσαν οι υπολογιστές-χωρίς φάρμακα και εξετάσεις χιλιάδες ασθενείς

  • Iatropedia
Χάος επικράτησε όχι μόνο στο Λαικό νοσοκομείο όπου πρωτοπαρουσιάστηκε έντονο το πρόβλημα λόγω εφημερίας, αλλά και σε πολλά άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, καθώς έπεσαν τα συστήματα των υπολογιστών εξαιτίας δολιοφθοράς που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά τη διάρκεια κατάληψης. Ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής Ι. Δημόπουλος, απευθύνει δραματική έκκληση να λήξει η κατάληψη για να μην έχουν πρόβλημα τα νοσοκομεία. Οι πανεπιστημιακές κλινικές παίρνουν δίκτυο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι γιατροί δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις κλινικές αλλά ούτε και να συνταγογραφήσουν φάρμακα. Το πρόβλημα παραμένει σε Αιγηνίτειο και Αρεταίειο ενώ στο Λαικό αποκαταστάθηκε προσωρινά μέσω ενός παλαιού συστήματος του "Σύζευξις".

«Τυφλά» ήταν για δύο μέρες το Λαϊκό νοσοκομείο αλλά και άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία όπως το Αρεταίειο και το Αιγηνίτειο καθώς έμειναν χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές με αποτέλεσμα να μην επικοινωνούν μεταξύ τους οι κλινικές, οι ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι γιατροί να μην μπορούν να χορηγήσουν ούτε φάρμακα καθώς βγήκε εκτός και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τα συστήματα αποκαταστάθηκαν μερικώς στο Λαϊκό το οποίο δανείστηκε δίκτυο από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς μέσω του συστήματος «Σύζευξις».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν κατά τη διάρκεια των εκλογών κάποια μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας εισέβαλαν στα γραφεία του πανεπιστημίου και τράβηξαν τα καλώδια ώστε να διακοπεί η ψηφοφορία. Το Λαϊκό νοσοκομείο που είναι συνδεδεμένο νέκρωσε ενώ γιατροί και εργαζόμενοι ήταν σε απόγνωση καθώς δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους αρρώστους.

Ένα παλαιότερο σύστημα που επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες με αποτέλεσμα τα πάντα να υπολειτουργούν.

Να σημειωθεί ότι το Λαϊκό νοσοκομείο είναι σε εφημερία και εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς δεδομένου πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι για το περιστατικό δεν είχε ενημερωθεί επισήμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και φυσικά δεν έλαβε κανένα μέτρο. Ωστόσο φαίνεται ΄λοτι ήταν σε γνώση των αρμοδίων της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Λαϊκό Τάσος Αντωνόπουλος καταφέρεται κατά των καταληψιών που κατέβασαν το σύστημα λέγοντας:» είμαστε υπέρ των καταλήψεων αρκεί όμως να μη θίγονται τα συμφέροντα ασθενών όπως του Λαϊκού»!

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Δημόπουλος σε ανακοίνωση του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας του Πανεπιστημίου είναι άμεση και σημαντική. Επιπλέον, μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου του Πανεπιστημίου συνδέονται και πολλά Νοσοκομεία με Πανεπιστημιακές Κλινικές (Αρεταίειο, Αιγινήτειο, Αττικό, Λαϊκό κ.λ.π). Ως εκ τούτου, η διακοπή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας που έχει προκύψει έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση του ιατρικού και νοσηλευτικού έργου- δυσχέρεια στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στη λήψη και προώθηση αποτελεσμάτων ιατρικών εξετάσεων και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών».

Δήμητρα Ευθυμιάδου