Bloomberg: Ποιοι είναι οι πιο υγιείς λαοί – Η υγεία των Ελλήνων επιδεινώνεται

  • Ρούλα Τσουλέα
bloomberg
Τον κατάλογο με τους πιο υγιείς λαούς για το 2019, δημοσίευσε το Bloomberg. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία. Η Ελλάδα έχασε 6 θέσεις την τελευταία διετία.

Τον κατάλογο με τους πιο υγιείς λαούς για το 2019 έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με το Bloomberg Global Health Index, στην πρώτη θέση μεταξύ 169 κρατών βρίσκεται η Ισπανία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση, χάνοντας έξι θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του Bloomberg (ήταν το 2017).

Όπως ανακοίνωσε  το Bloomberg, τέσσερις από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης είναι ευρωπαϊκές. Στην δεύτερη βρίσκεται η Ιταλία, στην τρίτη η Ισπανδία και στην πέμπτη η Ελβετία.

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για τη Σουηδία που βρίσκεται στην έκτη θέση και τη Νορβηγία στην ένατη.

Η Ιαπωνία είναι η πιο υγιής ασιατική χώρα (τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης). Ακολουθεί η Σιγκαπούρη, στην όγδοη θέση.

Στην έβδομη θέση της δεκάδας βρίσκεται η Αυστραλία, ενώ στην δέκατη το Ισραήλ.

Το πρακτορείο Bloomberg καταρτίζει τον κατάλογο με βάση το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση και το πως αυτό μειώνεται από ορισμένους παράγοντες (μεταβλητές).

Τέτοιοι παράγοντες είναι λ.χ. το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό κ.λπ.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 35η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων θανάτων από ναρκωτικά και των αυτοκτονιών.

Οι 27 από τις 30 χώρες με την χειρότερη υγεία παγκοσμίως βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική. Οι υπόλοιπες τρεις είναι η Αϊτή, το Αφγανιστάν και η Υεμένη.