Αξεσουάρ smartphone ως διαγνωστική συσκευή του ιού του AIDS

  • Iatropedia
Ένα gadget κινητού αξίας μόλις 29,62 ευρώ εντοπίζει ιό HIV και σύφιλη μέσα σε 15 λεπτά και ήδη δοκιμάζεται με επιτυχία στην Ρουάντα!

Προσαρμόζεται στην υποδοχή των ακουστικών ενός smartphone παίρνοντας από αυτό ενέργεια, ο εξεταζόμενος δίνει δείγμα αίματος και σε λίγα λεπτά το… κινητό εργαστήριο βγάζει διάγνωση αν το άτομο έχει μολυνθεί από τον ιό του AIDS ή από σύφιλη. To «στικάκι» που ανέπτυξε ομάδα ερευνητών του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην Ν. Υόρκη κοστίζει μόλις 34 δολάρια αλλά κάνει την δουλειά τυπικού διαγνωστικού εξοπλισμού αξίας 18.450 δολαρίων!

Ήδη το «dongle» δοκιμάζεται από τις υγειονομικές αρχές στην Ρουάντα ελέγχοντας για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα γυναίκες που πιστεύεται ότι είναι φορείς του ιού HIV και υπάρχει κίνδυνος να περάσουν την αρρώστια στα αγέννητα παιδιά τους. Με μια σταγόνα αίμα από τους εξεταζόμενους, το φορητό μίνι-εργαστήριο μπορεί να εντοπίσει τρείς μολυσματικές ασθένειες που συνήθως απαντώνται στις αναπτυσσόμενες χώρες και η σύφιλη είναι μια από αυτές.

Αν και το τεστ για την συγκεκριμένη νόσο έχει μόνο 70 έως 80% ευαισθησία σε σύγκριση με τα ακριβέστερα αποτελέσματα που θα έδιναν οι ίδιες δοκιμές σε ένα οργανωμένο εργαστήριο, η δυνατότητα λήψης περισσοτέρων δειγμάτων σε περιοχές με έξαρση κρουσμάτων σημαίνει ότι η ευκολότερη διάγνωση μέσω διευρυμένων δειγματοληψιών επί τόπου και η άμεση έναρξη θεραπείας θα περιορίσει δεκαπλασίως τους θανάτους. Η σχετική μελέτη υποστηρίχθηκε οικονομικά από το Ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς και αρκετούς άλλους χορηγούς ενώ προγραμματίζονται κλινικές δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας με στόχο την έγκριση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για χρήση της συσκευής σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βρέθηκε το γονίδιο που σταματά το Aids! Ελπιδοφόρα ανακάλυψη