Αττική: 3.516 νέα κρούσματα στο λεκανοπέδιο από τις 15 Φεβρουαρίου – Έκτακτο σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
Αττική
Με 3.516 νέα κρούσματα Covid στην Αττική μέσα σε 6 ημέρες και ημερήσιο μέσο όρο εισαγωγών στα νοσοκομεία πάνω από 80 ασθενείς κατά το τελευταίο 7 ήμερο, ο κορεσμός του ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο. Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τον αριθμό ρεκόρ των 1.000 ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Στην Αττική -όπως και σε όλη τη χώρα- κατά την τελευταία εβδομάδα υπάρχει σταθεροποίηση των ημερήσιων λοιμώξεων, όμως, σε υψηλά επίπεδα γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές για τις αντοχές του συστήματος Υγείας.

Καθημερινά καταγράφονται, από 450 νέα κρούσματα το Σαββατοκύριακο έως και 750 τις καθημερινές, αριθμοί που δίνουν σχεδόν 80 ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, με το 10% από αυτά τα περιστατικά να καταλήγουν σε ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή, τα εξιτήρια ασθενών με Covid-19 είναι λιγότερα από τα μισά που εισάγονται.

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, οι νοσηλευόμενοι με Covid σε απλές κλίνες στο λεκανοπέδιο Αττικής έφτασαν τους 990, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου ήταν 899. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 215 ασθενείς, εκ των οποίων διασωληνωμενοι, οι 185.

Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ θα συνεχίσουν να αυξάνονται ακόμη κι αν τα ημερήσια κρούσματα αρχίζουν να εμφανίζουν πτώση, τονίζουν οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι. Κι αυτή είναι μια από τις βασικές παραμέτρους που θα λάβουν υπόψη τους για την άρση των μέτρων. Πόσο μάλλον που επί του παρόντος βρισκόμαστε απλώς στη “σταθεροποίηση” χάρη στα νέα μέτρα και απέχουμε αρκετές μέρες από τη μείωση των κρουσμάτων.

Δείτε επίσης: ΕΣΥ Αττική: ‘Ολο το σχέδιο για την εξεύρεση επιπλέον ΜΕΘ Covid – Τι θα γίνει με τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Η Αττική -και ιδιαίτερα το κέντρο της Αθήνας- προβληματίζουν εξαιτίας του υψηλού ιικού φορτίου, ενώ ένας επιπλέον παράγοντας ανησυχίας είναι η έντονη παρουσία του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους του κορονοϊού. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι σε κάποιες περιοχές της Αττικής τα μεταλλαγμένα κρούσματα φτάνουν το 40% των διαπιστωμένων λοιμώξεων.

Τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυτής της εβδομάδας, πάντως, θα κρίνουν και την παράταση ή όχι του lockdown στην Αττική. Οι επιδημιολόγοι αναμένεται να συνεδριάσουν εντός των επόμενων ημερών, τουλάχιστον δύο φορές.

Αναπτύσσονται νέες κλίνες ΜΕΘ στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες – Ράντζα στο «Γεννηματάς

Όπως ακριβώς συνέβαινε τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, έτσι τώρα και στην Αττική, οι υγειονομικές αρχές αναπτύσσουν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Αθήνας και του Πειραιά.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες αναπτύχθηκαν:

  • στην 1η ΥΠΕ: 12 νέες κλίνες ΜΕΘ
  • στην 2η ΥΠΕ: 17 νέες κλίνες ΜΕΘ

Χαρακτηριστική είναι η πίεση που ασκείται σε όλα τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Κατά τη διάρκεια της εφημερίας του Σαββάτου 20/2 στο Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς” εισήχθησαν 35 περιστατικά κορονοϊού, που αποτελούν τα περισσότερα από ποτέ μέσα στην πανδημία.

Για να αντεπεξέλθει το νοσοκομείο στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας, ο διοικητής υποχρεώθηκε να ανοίξει νέες κλίνες στις οποίες αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται συνολικά 65 ασθενείς.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλουν ότι την Κυριακή 21/2 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αναπτύχθηκαν ράντζα στις παθολογικές κλινικές. Κι αυτό γιατί οι ασθενείς άλλων νόσων συμπτύχθηκαν στους θαλάμους των συγκεκριμένων κλινικών, για να δημιουργηθεί επιπλέον χώρος για τους ασθενείς με Covid.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο “Σωτηρία” νοσηλεύονται σήμερα 310 ασθενείς, με τις ΜΕΘ να είναι πλήρεις με 84 ασθενείς.

“Δεν είναι εύκολο τώρα να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες για ΜΕΘ σε ένα νοσοκομείο με τόσους νοσηλευόμενους ασθενείς στις κλινικές”, τονίζουν οι υγειονομικοί.

Στο “Αττικόν” που ξεκίνησε την εφημερία του την Κυριακή 21/2 άνοιξαν 10 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 25, με κενές μόλις 8 κλίνες.

Δείτε επίσης: Μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού: Η διασπορά τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί ανησυχεί

Πάτρα: Αύξηση στο ιικό φορτίο, αλλά και στις νοσηλείες στα δύο νοσοκομεία

Προβληματισμός υπάρχει και για το ΕΣΥ της Πάτρας, καθώς στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων και μάλιστα διαρκώς αυξανόμενος. Το έντονο επιδημιολογικό φορτίο της πόλης, αλλά και μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά προβληματίζουν τους ειδικούς.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο, οι 12 κλίνες ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και η διοίκηση αναπτύσσει και νέα κρεβάτια, ώστε να φτάσει τα 24. Στο νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας», η πληρότητα ξεπερνά το 80%, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων. Στο Ρίο νοσηλεύονται -με χθεσινά στοιχεία- 35 ασθενείς και στο “Άγιος Ανδρέας” 39.

Η ανησυχία στην Πάτρα, πάντως, συνδέεται και με τη συνεχώς αυξανόμενη πίεση των νοσοκομείων στη γειτονική Ηλεία. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξυπηρετηθούν οι νοσηλευτικές ανάγκες των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων σε μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών.