ΕΣΥ Αττική: ‘Ολο το σχέδιο για την εξεύρεση επιπλέον ΜΕΘ Covid – Τι θα γίνει με τα ιδιωτικά νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ Covid
Λιγοστεύουν επικίνδυνα οι κλίνες Εντατικής Θεραπείας για τη νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών με Covid-19 στην Αττική, γεγονός το οποίο αναγκάζει τις υγειονομικές αρχές να ενεργοποιήσουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Με εντολή τους οι διοικητές της Α’ και Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας, οι οποίες περιλαμβάνουν τα νοσοκομεία όλης της Αττικής ζητούν από τους διοικητές των υγειονομικών μονάδων να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες Εντατικής Θεραπείας, χρησιμοποιώντας κρεβάτια από ΜΕΘ γενικών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας αναμένεται, να αναπτυχθούν εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ με τροποποιήσεις κλινικών άλλων παθήσεων, 160 επιπλέον κλίνες για τη νοσηλεία  περιστατικών κορονοϊού και 30 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για τους βαριά ασθενείς με Covid.

Tαυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας τις προηγούμενες μέρες ήρθε σε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη μεταφορά των ασθενών άλλων παθήσεων, 300 κλίνες απλής νοσηλείας και 100 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι νοσηλευόμενοι με Covid σε όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι 899, εκ των οποίων οι 199 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από τους 199 σε ΜΕΘ, διασωληνωμένοι είναι οι 179.

Εντολή διοικητή ΥΠΕ να αναπτυχθούν νέες ΜΕΘ Covid σε Αττικόν και Θριάσιο

Με χθεσινό έγγραφό του ο Διοικητής της 2η Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, ζήτησε από τους διοικητές των νοσοκομείων «Αττικόν» και «Θριάσιο» να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες Εντατικής Θεραπείας κορονοϊού, με δέσμευση κλινών από τις ΜΕΘ γενικών περιστατικών.

Το έγγραφο με τίτλο «Επείγουσες ενέργειες για την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ – Covid-19 λόγω της κρίσιμης εξέλιξης της πανδημίας στο λεκανοπέδιο Αττικής», αναφέρει ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν τάχιστα οι διαδικασίες για την ανάπτυξη 10 νέων κλίνων ΜΕΘ Covid στο «Αττικόν» και 5 στο Θριάσιο Ελευσίνας.

Εξαιτίας, μάλιστα του γεγονότος ότι δεν έχουν προλάβει να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί, μετακινούνται προσωρινά για να εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες που προκύπτουν, γιατροί από το Τζάννειο και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας του Πειραιά.

Δείτε το έγγραφο ΕΔΩ

ΠΟΕΔΗΝ: Αυτή είναι σήμερα η διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ

Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, σήμερα στις 217 διαθέσιμες ΜΕΘ Covid που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο, καλυμμένες είναι οι 195 και κενές μόλις οι 22.

Αναλυτικά ανά νοσοκομείο, γεμάτες και κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 έχουν ως εξής:

  • ΚΑΤ: 6 ασθενείς – κενές κλίνες: 1
  • Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς – κενές κλίνες: 0
  • Γεννηματάς: 11 ασθενείς – κενές κλίνες: 0
  • Σωτηρία: 80 ασθενείς – κενές κλίνες: 4
  • Ευαγγελισμός: 34 ασθενείς – κενές κλίνες: 10
  • Ελπίς: 6 ασθενείς – κενές κλίνες: 0
  • ΝΙΜΤΣ: 4 ασθενείς – κενές κλίνες: 0
  • Ασκληπιείο: 12 ασθενείς -κενές κλίνες: 0
  • Αττικόν: 16 ασθενείς – κενές κλίνες: 7 (ετοιμάζεται η καρδιοχειρουργική μονάδα να μετατραπεί σε ΜΕΘ Covid, οπότε θα αναπτυχθούν επιπλέον 10 κλίνες)
  • Θριάσιο: 12 ασθενείς – κενές κλίνες: 0 (θα μειωθούν γενικές κλίνες ΜΕΘ για να αναπτυχθούν επιπλέον 5 κλίνες ΜΕΘ Covid)

Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία για την μετατροπή κλινικών γενικών περιστατικών σε κλινικές κορονοϊού: «Τελευταία στιγμή προσπαθούν να ανοίξουν ΜΕΘ κορωνοιου με μετακινήσεις γιατρών από το υστέρημα άλλων νοσοκομείων και την περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων γενικών ΜΕΘ όταν είναι γεμάτες με διασωληνωμένους ασθενείς», αναφέρουν χαρακτηριστικά.