Άτομα με διαβήτη: Και χρόνια νόσο, και ανεργία, και υφαρπαγή του προνοιακού επιδόματος

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επιστολή απέστειλε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο υπουργείο Εργασίας με θέμα τη συνέχιση χορήγησης προνοιακού επιδόματος σε άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, σε διάφορες περιοχές της χώρας τα άτομα με διαβήτη που συμμετέχουν σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης έχουν πρόβλημα καθώς κρέμεται από μια κλωστή η συνέχιση του προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν...

Διαβάστε το ιστορικό:

Σύμφωνα με το νόμο 4331/2015 (άρθρο 13, ΦΕΚ 69 Α’/2.7.2015) και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους αυτού (Αρ. Πρωτ.: Δ24α /Φ./ΓΠ.οικ42890/804 – 29/9/2015 και Αρ. Πρωτ.: Δ24α/Φ.32/Γ.Π.3095/61 – 21.2.2017), στα άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ (είτε ορισμένου χρόνου είτε ένταξης στην απασχόληση για 3+1 χρόνια με αντίστοιχη επιδότηση του εργοδότη από τον ΟΑΕΔ), η παροχή του προνοιακού επιδόματος δεν διακόπτεται, αλλά συνεχίζεται.

Το άρθρο 13 του νόμου 4331 αναφέρει:

«Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης ή/και εργάζονται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4019/2011 (Κοιν.Σ.Επ.) και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή, δεν χάνουν αυτές τις παροχές αλλά συνεχίζουν να τις εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά με την αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά ή/και την αμοιβή τους από την απασχόληση στην Κοιν.Σ.Επ.».

Αλλά δημιουργείται πρόβλημα

Ωστόσο, ορισμένα υποκαταστήματα της Πρόνοιας ανά την Ελλάδα «αναγκάζουν» τα άτομα με διαβήτη, που τους ενημερώνουν για την εύρεση εργασίας μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης και προώθησης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ, να υποβάλλουν αίτηση διακοπής του προνοιακού επιδόματος, παρόλο που αυτό αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία.

Ως αιτιολογία αναφέρουν ότι προφορικά γνωρίζουν το θέμα, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί εγγράφως, αν και ο νόμος υπάρχει από τον Ιούλιο του 2015, γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο νόμος είναι ασαφής! Αποτέλεσμα αυτού είναι να προβαίνουν παράνομα στη διακοπή των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Λόγω των ανωτέρω προβλημάτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) απέστειλε επιστολή στην αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, με θέμα: «Συνέχιση χορήγησης προνοιακού επιδόματος σε άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης».

Αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι να προβεί το υπουργείο Εργασίας στην ενημέρωση όλων των υποκαταστημάτων Πρόνοιας, καθώς υπάρχει πληθώρα τέτοιων περιπτώσεων και να κοινοποιηθεί το έγγραφο αυτό του υπουργείο και στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη και να μη δημιουργούνται προβλήματα σε άτομα που εκτός από τη χρόνια πάθησή τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανεργία.

Διαβάστε την επιστολή: 143-EPISTOLH-POSSASDIA_YPOYRGEIO-ERGASIAS_PRONOIAKO