Ατμοσφαιρική ρύπανση: Νέα όρια με στόχο τη μείωση των θανάτων κατά 70% σε 10 χρόνια ενέκρινε η Ευρωβουλή

  • Iatropedia newsroom
ατμοσφαιρική ρύπανση
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 300.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο

Αυστηρότερα νομικά δεσμευτικά όρια για την ατμοσφαιρική ρύπανση ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να φροντίσουν να πληρούν τα νέα αυτά όρια έως το 2030.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υιοθέτησε πέρυσι πιο αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα, με στόχο να ενισχύσει τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια και να αποτρέψει θανάτους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

300.000 πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη κάθε χρόνο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 300.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ, Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους, οι αυστηρότεροι κανόνες στην ΕΕ θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό αυτό κατά 70% τα επόμενα 10 χρόνια.

Η ποιότητα του αέρα της Ευρώπης έχει βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία, αλλά η ΕΕ έχει παρ’ όλα αυτά παραπέμψει πάνω από 10 χώρες στα δικαστήρια για παραβίαση των ορίων της, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να κρίνει ένοχες χώρες όπως η Γαλλία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ρουμανία για παράνομη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέτει αυστηρότερα όρια και τιμές στόχους για το 2030 για αρκετούς από τους ρύπους που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Οι νέοι κανόνες καθιστούν επίσης συγκρίσιμους, σαφείς και διαθέσιμους στο κοινό τους δείκτες ποιότητας του αέρα σε όλη την ΕΕ.

Σε περίπτωση παραβίασης των νέων κανόνων, όσοι επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούν να κινούνται νομικά και οι πολίτες να διεκδικήσουν και να λάβουν ενδεχομένως αποζημίωση εάν έχει υποστεί βλάβη η υγεία τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο με 381 ψήφους υπέρ, 225 κατά και 17 αποχές.

Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να εγκριθούν και από τις χώρες της ΕΕ για να τεθούν σε ισχύ, κάτι που, όμως, αποτελεί συνήθως τυπική διαδικασία.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το Υπουργείο Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου