Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την εξάλειψη των περιστατικών βίας κατά των υγειονομικών»

  • Ελισάβετ Σταύρου
Εξαδάκτυλος
«Ο ΠΙΣ θα προσπαθήσει να υλοποιηθεί το σύνολο των προτάσεων που εισηγήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο», αναφέρει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Την ικανοποίησή του για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας κατά του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, εκφράζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Περιλήφθηκε ως άρθρο 33 στο νόμο 5090/24 περί ποινικών κωδίκων διάταξη που προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους ασκούν βία σε βάρος υγειονομικών. Η συγκεκριμένη διάταξη υπήρξε αποτέλεσμα επιμονής και ισχυρών πιέσεων που άσκησε ο ΠΙΣ στα συναρμόδια υπουργεία.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ.Εξαδάκτυλος, δήλωσε: «Ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται προκειμένου να υλοποιηθεί το σύνολο των προτάσεων που εισηγήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο και ψηφίστηκαν πριν ένα χρόνο στην Ολομέλεια Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων στη Δράμα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν και -ει δυνατόν- να εξαλειφθούν περιστατικά βίας σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών».

Δείτε επίσης: ΠΙΣ: «Δικαίωση» ο νόμος για την αντιμετώπιση της βίας σε βάρος υγειονομικών

Αναλυτικά η διάταξη για τους υγειονομικούς:

Άρθρο 33

Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων και χώρων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Προσθήκη παρ. 4 και 5 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα

«4. Όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες ,θόρυβο, υβριστικές απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών και διαταράσσει την λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.

Φωτογραφία iStock