AstraZeneca για διακοπή δοκιμών εμβολίου: Σε λίγες μέρες η απόφαση για τις κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ

  • Γιάννα Σουλάκη
γρίπη
Κορυφώνεται η αγωνία για την έκβαση των κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙΙ του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη προσβλήθηκε από ασθένεια, η φύση της οποίας δεν ανακοινώθηκε επισήμως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ωστόσο, ο ασθενής εμφάνισε συμπτώματα εγκάρσιας μυελίτιδας (transverse myelitis), μια ασθένεια που μπορεί να προκύψει, όμως, από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στους ιστούς του σώματος.

“Πρέπει τώρα μια ανεξάρτητη επιτροπή, αυτή που παρακολουθεί την ασφάλεια της μελέτης να δει τα δεδομένα και να αποφανθεί κατά πόσον σχετίζεται το περιστατικό αυτό με το εμβόλιο ή είναι ένα τυχαίο γεγονός”, αναφέρει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα στο iatropedia.gr.

Δείτε επίσης – Δημόπουλος για αναστολή δοκιμών εμβολίου Οξφόρδης: “Είναι προσωρινή! Δεν μπορεί η επιστήμη να δουλέψει με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια”

AstraZeneca: «Σε λίγες μέρες η απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών»

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι η διακοπή των κλινικών δοκιμών, περιλαμβανομένων των δοκιμών τελευταίων σταδίων, έγινε ώστε να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή η αξιολόγηση των όρων ασφαλείας, έπειτα από την προσβολή ενός από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές από ασθένεια. Σύμφωνα με το BBC, η τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών.

«Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας που ακολουθείται όταν εμφανίζεται μία εν δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές», εξηγεί η AstraZeneca στην ανακοίνωσή της.

Εγκάρσια μυελίτιδα

Σύμφωνα με τους New York Times, η εγκάρσια μυελίτιδα που εμφανίστηκε στον συγκεκριμένο εθελοντή, δεν έχει αποσαφηνισθεί αν συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σύμφωνα με το Stat News, ο ασθενής αναμένεται να αναρρώσει. Το πειραματικό εμβόλιο AZD1222 βρίσκεται στα τελευταία στάδια των κλινικών δοκιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ επιπλέον δοκιμές προγραμματίζονται στην Ιαπωνία και την Ρωσία.

Οι δοκιμές θα περιλάβουν συνολικά 50.000 συμμετέχοντες παγκοσμίως.

Σενάρια αποχώρησης της Νότιας Κορέας

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την διακοπή των δοκιμών και θα επανεξετάσει το σχέδιο συμμετοχής της στην παραγωγή του εμβολίου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι «δεν είναι σπάνιο γεγονός η διακοπή των κλινικών δοκιμών όταν υπάρχει αλληλεπίδραση παραγόντων».

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (U.S. National Institutes of Health), που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα δοκιμών της AstraZeneca, δεν θέλησαν να σχολιάσουν την εξέλιξη.

Η αμερικανική εταιρεία Moderna, εκ των πρωτοπόρων στην κούρσα των εμβολίων ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κάποια επίπτωση στην δική της μελέτη επί εμβολίου για την Covid-19.

Ιστορική δέσμευση

Εννέα μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες δεσμεύθηκαν για την τήρηση των όρων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας στην ανάπτυξη των πειραματικών τους εμβολίων, παρά την επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι AstraZeneca, Moderna και Pfizer, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αναλαμβάνουν την «ιστορική δέσμευση», έπειτα από τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν για τυχόν έκπτωση των όρων ασφάλειας λόγω των ισχυρών πολιτικών πιέσεων που ασκούνται για την ανάπτυξη εμβολίου για την Covid-19.

Οι υπόλοιπες εταιρείες που υπογράφουν την ανακοίνωση-δέσμευση είναι οι Johnson & Johnson, Merck & Co, GlaxoSmithKline, Novavax Inc, Sanofi και BioNTech.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ