Ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία: «Άδειασαν τα ψυγεία από αίμα πριν έρθει το καλοκαίρι»

  • Γιάννα Σουλάκη
αίμα
Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι η κατ' εξοχήν εποχή κατά την οποία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ελλείψεις αίματος, που ταλαιπωρούν τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Φέτος, όμως, οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες κι έχουν αρχίσει από τον Μάϊο, εξαιτίας της πανδημίας. Με επιστολή τους οι θαλασσαιμικοί ασθενείς ζητούν από την Πολιτεία να πάρει έγκαιρα μέτρα.

Για άλλη μια φορά οι θαλασσαιμικοί, καθώς και όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν την καλοκαιρινή περίοδο. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), με την οποία οι ασθενείς εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν να ληφθούν έγκαιρα μέτρα.

«Μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι τα ψυγεία των Αιμοδοσιών αδειάζουν πλέον πολύ συχνά και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας. Η αγωνία για την εξεύρεση των απαραίτητων μονάδων αίματος κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και συχνά οι Θαλασσαιμικοί ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με αναβολές των μεταγγίσεων τους ή λαμβάνουν μικρότερες από τις απαιτούμενες ποσότητες αίματος», αναφέρουν οι ασθενείς.

Η Ελληνική Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας ζητά να εφαρμοστεί φέτος μια διαφορετική στρατηγική για τον έλεγχο του αίματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Να αρχίσει από τώρα έλεγχος όλων των δειγμάτων αίματος των αιμοδοτών σε όλη τη χώρα, μέχρι μέσα Νοεμβρίου κι όχι κατά περιοχές και ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Στην επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) οι ασθενείς αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Επειδή ο ιός του Δυτικού Νείλου, μάλλον δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά από τη χώρα μας, ανησυχούμε ιδιαίτερα φέτος, διότι θεωρούμε πιθανό λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 να μην έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για πρόληψη της μετάδοσης του ιού WNV με τα κουνούπια, καθώς φοβόμαστε πως δεν έχουν γίνει εβδομαδιαίοι επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί από τον Μάρτιο, όπως απαιτείται. Σας ζητούμε να εξετάσετε την εφαρμογή μιας διαφορετικής στρατηγικής φέτος για τον έλεγχο του αίματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Να γίνεται από τώρα έλεγχος όλων των δειγμάτων αίματος αιμοδοτών, σε όλη τη χώρα, μέχρι μέσα Νοεμβρίου».

Οι ασθενείς ζητούν από την Πολιτεία να μην θέσει σε προτεραιότητα το μεγαλύτερο κόστος που θα προκύψει για τον έλεγχο του αίματος, σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνουν οι ίδιοι, αλλά να προτάξουν την ασφάλεια και την επάρκεια του μεταγγιζόμενου αίματος.

«Πιστεύουμε αυτά τα μέτρα θα αποφέρουν κέρδος σε σχέση με την ασφάλεια και την επάρκεια του μεταγγιζόμενου αίματος, καθώς δε θα γίνεται αποκλεισμός αιμοδοτών μεγάλων περιοχών», καταλήγουν στην επιστολή τους οι ασθενείς.