Άσκηση δίωξης για υπερκοστολογημένα ιατρικά υλικά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ποινική δίωξη για απάτη κατ' εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, άσκησε η Εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Ράϊκου, σε υπόθεση προμήθειας ιατρικών υλικών από δύο νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Στο στόχαστρο μπήκαν μάλιστα οι νόμιμοι εκπρόσωποι δύο εταιριών που προμηθεύουν με ιατρικό υλικό τα δημόσα νοσοκομεία και την έρευνα διεξάγουν οι εισαγγελείς, Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Σέβης, αλλά και ανακριτής.

Όπως διαφαίνεται, οι εταιρείες πραγματοποίησαν αγορές εμπορευμάτων από συνδεδεμένες εταιρείες με έδρα την Κύπρο οι οποίες είχαν ως μοναδικό σκοπό την αύξηση του κόστους αγορών. Οι υπερκοστολογημένες συναλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική εταιρεία να μην αγοράζει απευθείας από την κατασκευάστρια , αλλά να προτιμά τη συναλλαγή από την εταιρία της Κύπρου. Και έτσι η ελληνική εταιρεία πλήρωσε μεγαλύτερο τίμημα, κατά το έτος 2005, περίπου 2,9 εκ. ευρώ, κατά το έτος 2006, περίπου 3,2 εκ. ευρώ, κατά το έτος 2007, περίπου 4,4 εκ. ευρώ, κατά το έτος 2008, περίπου 5,9 εκ. ευρώ και κατά το έτος 2009, περίπου 3,5 εκ. ευρώ.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και η δεύτερη εταιρεία για τις χρήσεις 2005 έως 2009.