Αρτηριακή πίεση: Γιατί »ανέβηκε»;

  • Iatropedia
Η αρτηριακή πίεση είναι μια συχνή πάθηση που χτυπά όχι μόνο τους ηλικιωμένους αλλά όλο και νεότερες ηλικίες.

Η αρτηριακή πίεση όταν είναι πολύ υψηλή, αυξάνει τον ''φόρτο'' εργασίας της καρδιάς και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στις αρτηρίες.

Με την πάροδο του χρόνου, η αρρύθμιστη πίεση του αίματος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής νόσου.

Τα συμπτώματα

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μερικές φορές ονομάζεται σιωπηλός δολοφόνος, καθώς δε δίνει συμπτώματα για πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, ένας στους πέντε ανθρώπους έχει υψηλή πίεση αλλά δεν το γνωρίζει. Αν η πάθηση αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να βλάψει την καρδιά, τους πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία, τον εγκέφαλο και τα νεφρά.

Τι προκαλεί υπέρταση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υποκείμενη αιτία της υπέρτασης είναι άγνωστη.Τα συμπτώματα μιας υπερτασικής κρίσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

σοβαρό πονοκέφαλο, άγχος, ρινορραγία αλλά και δυσκολία στην αναπνοή.

Παράγοντες κινδύνου

Μέχρι την ηλικία των 45 ετών, οι περισσότεροι άνδρες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση από ό, τι οι γυναίκες. Κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν ιστορικό κληρονομικότητας ή είναι διαβητικοί.. Περίπου το 60% των ατόμων με διαβήτη έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Υπέρταση και Νάτριο

Το νάτριο, ένα σημαντικό συστατικό του αλατιού, μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος. Για το λόγο αυτό η Aμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση λιγότερο από 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά ημέρα.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ελέγξετε τις ετικέτες των τροφίμων και τα μενού προσεκτικά. αφού τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πολύ ηψηλές ποσότητες νατρίου.

Υπέρταση και στρες

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αύξηησ της αρτηριακής πίεσης, ενώ είναι δυνατόν να οδηγήσει σε άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η κακή διατροφή, η χρήση αλκοόλ, ή το κάπνισμα, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην υψηλή πίεση του αίματος και καρδιακή νόσο.

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Κόψτε τα λιπαρά τρόφιμα και τα πρόσθετα σάκχαρα προκειμένου να αδυνατίσετε.

Υπέρταση και καφεΐνη

Εάν η καφεΐνη μπορεί να σας κάνει νευρωτικούς, μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση.

Σύμφωνα με το Αμερικανική Καριολογική Εταιρεία επιτρέπεται οι υπερτασιακοί να πίνουν μόνοένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα,

Το σύνδομο της ''Λευκής μπλούζας''

Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση όταν αντικρύζουν το γιατρό. Για το λόγο αυτό καλό είναι να μετράτε την πίεση σας στο σπίτι και μετά να δείχνετε τα αποτελέσματα στο γιατρό σας.

Πηγή: http://www.webmd.com

Χρήσιμες συμβουλές για την υψηλή πίεση