Αρνητικό «ρεκόρ» εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο – Το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε only Covid

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Καλπάζουν οι εισαγωγές ασθενών με Covid και ιδιαίτερα στην Αττική, λόγω της εξάπλωσης των νέων μολύνσεων από την παραλλαγή Όμικρον, που προκαλεί “έμφραγμα” στα Επείγοντα (ΤΕΠ) όλων των νοσοκομείων. Επιχειρησιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης βγάζουν από τα “συρτάρια” τους οι επιτελείς του Υπουργείου Υγείας, τόσο για την επέκταση των απλών κλινών Covid, όσο και για την κάλυψη των εκατοντάδων κενών που έχουν προκαλέσει στα νοσοκομεία, οι εκατοντάδες πενθήμερες αναρρωτικές άδειες λόγω Covid του υγειονομικού προσωπικού.

Εικόνες πολέμου επικρατούν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της χώρας και κυρίως της Αττικής. Μέσα σε ένα 24ωρο χιλιάδες ασθενείς βρέθηκαν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα πανελλαδικά, ενώ οι 652 εισήχθησαν για νοσηλεία. Την ίδια στιγμή, τα εξιτήρια ήταν 454. Οι 165 από τους 652 νέους ασθενείς εισήχθησαν μόνο στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Τα 251.727 νέα περιστατικά Covid που σημειώθηκαν στη χώρα μέσα στις τελευταίες 7 ημέρες, δηλαδή από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι χθες Τετάρτη (6/1), έχουν προκαλέσει μια εκρηκτική κατάσταση στα Επείγοντα, καθώς πολλοί οι πολίτες πηγαίνουν όχι για να λάβουν ιατρική συμβουλή, αλλά απλώς για να υποβληθούν σε δωρεάν PCR test.

Η προσέλευση στα ΤΕΠ έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σχέση με την εποχή της διασποράς της Δέλτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα τήρησης των υγειονομικών μέτρων προστασίας, όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, καθώς ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα συνωστίζονται στους διαδρόμους και τα ιατρεία, έως ότου εξυπηρετηθούν.

Οι πολίτες που τελικά εξετάζονται από τους γιατρούς και εισάγονται για νοσηλεία, είναι διπλάσιοι σε αριθμό, σε σχέση με την εποχή της “Δέλτα”. Μόνο τις τελευταίες 7 ημέρες εισήχθησαν για νοσηλεία 3.404 νέοι ασθενείς.

Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 1.281 ασθενείς με Covid και στα νοσοκομεία της όλης της βόρειας Ελλάδας (3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια) φτάνουν τους 1.012.

Το ευχάριστο είναι πως μέχρι στιγμής, δεν έχει σημειωθεί τάση αύξησης στις σοβαρές νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς η παραλλαγή Όμικρον κάνει ελαφρύτερης βαρύτητας νοσήσεις, με συμπτώματα που παραμένουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και δεν προκαλούν συχνά πνευμονίες.

Plan B και ξανά νοσοκομεία only Covid

Η μετατόπιση του προβλήματος της υγειονομικής περίθαλψης από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) -που πιέζονταν όλους τους προηγούμενους μήνες αλλά πλέον βρίσκονται σε διαδικασία αποσυμφόρησης- στα ΤΕΠ και τις απλές νοσηλείες Covid, αναγκάζουν το υπουργείο Υγείας να εκπονήσει νέο επιχειρησιακό σχέδιο.

Το Plan B περιλαμβάνει την επέκταση των απλών κλινών Covid όχι μόνο μέσω του ιδιωτικού τομέα, αλλά και μέσα στο ίδιο το δημόσιο σύστημα Υγείας. Έτσι, εκτός από το “Σωτηρία”, άλλα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, όπως το “Σισμανόγλειο”, αναμένεται να μετατραπούν ξανά σε νοσοκομεία only Covid, προκειμένου να υποστηριχθούν οι αυξανόμενες νοσηλείες από τη νέα υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Την ίδια στιγμή, άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής (“Ευαγγελισμός”, “Γεννηματά” κ.α.) δίνουν επιπλέον κλίνες από τις νοσηλείες non Covid, στα Covid περιστατικά.

Ιδιώτες γιατροί και ιδιωτικές κλινικές στη μάχη κατά της Όμικρον

Την ερχόμενη Δευτέρα (10/1) επιπλέον 300 απλές κλίνες νοσηλείας του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους, προστίθενται στις πάνω από 1.300 κλίνες Covid που διαθέτει στην Αττική το ΕΣΥ για τις ανάγκες της πανδημίας.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία -μετά τη συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ)- θα θέσουν τις κλίνες και το προσωπικό τους στην απόλυτη διάθεση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, το οποίο θα προωθεί απευθείας τους ασθενείς με Covid στις ιδιωτικές κλίνες, μέσω του συστήματος εφημεριών στο οποίο θα ενταχθούν.

Εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, πάντως, στη μάχη αναμένεται να μπουν -εάν παραστεί ανάγκη- και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Την ερχόμενη Δευτέρα (10/1) αναμένεται να αποσταλούν τα πρώτα φύλλα πορείας στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ώστε να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκαλέσει οι αναρρωτικές άδειες λόγω Covid 2.500 εργαζομένων στα νοσοκομεία (το 60% είναι υγειονομικοί, δηλαδή γιατροί και νοσηλευτές), για να εξυπηρετηθούν οι αυξανόμενες ανάγκες για την παροχή νοσηλείας στους ασθενείς.

Οι ιδιώτες γιατροί θα εργάζονται στο ΕΣΥ με μειωμένο ωράριο κατά 50% ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και τα ιατρεία τους.