Απρόσκοπτη πρόσβαση σε εξετάσεις και φάρμακα υποσχέθηκαν για οροθετικούς και ηπατοπαθείς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος δεσμεύθηκε μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την άμεση χάραξη και υλοποίηση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου που θα θέτει τους στόχους, τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα σε ορίζοντα 5ετίας και θα συντονίζει τα εμπλεκόμενα μέρη για την οριστική αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων και του HIV/AIDS. Παραδέχθηκε επίσης πως υπήρξε καθυστέρηση στη συγκρότηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, ωστόσο ιεράρχησε ως κυρίαρχη προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας την άμεση λειτουργία της και επανέλαβε τη δέσμευση για τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία για την προμήθεια αντιρετροϊκών. Ενώ η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ υποσχέθηκε να επιλύσει άμεσα και τελεσίδικα το ζήτημα των εξετάσεων ιικού φορτίου ξεκινώντας μειοδοτικό διαγωνισμό...

Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων συνεδρίασε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το HIV/AIDS, τις ιογενείς ηπατίτιδες και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ως μία από τις κύριες αιτίες επιπολασμού των ιών.

Στη συνεδρίαση που συντόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Μανιός, κυριάρχησαν τα ζητήματα της πρόσβασης των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα C στις νέες και καινοτόμες θεραπείες, των οροθετικών στον HIV ατόμων στα φάρμακα και στις εξετάσεις τους και των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών σε υπηρεσίες απεξάρτησης, υποκατάστασης και μείωσης βλάβης.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ σημείωσε πως η σκιά της ανάμειξης του ΚΕΕΛΠΝΟ στην υπόθεση της υποχρεωτικής εξέτασης και της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών το 2012 βαραίνει ακόμη τον οργανισμό παρά την πρόσφατη δημόσια συγνώμη από τη νέα διοίκηση. Αναφορικά με την πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις τους, ανακοίνωσε πως το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρά άμεσα σε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ μέχρι την ολοκλήρωσή του θα συνάπτει απευθείας συμβάσεις με τα Κέντρα Αναφοράς όπου διενεργούνται οι εξετάσεις.

O καθηγητής Γιώργος Παπαθεοδωρίδης ανέδειξε την επανάσταση που έχουν φέρει τα νέα φάρμακα στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας C και την ανάγκη να λειτουργήσει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που θα επέτρεπε με τον προϋπολογισμό που σήμερα θεραπεύονται 1.000 ασθενείς στην Ελλάδα, να έχουν πλέον πρόσβαση στη θεραπεία 3.000 ή 4.000 ασθενείς.

Ο καθηγητής Άγγελος Χατζάκης παρουσίασε ως αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων και του HIV, την απάντηση των προκλήσεων που συνδέονται με τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, ενώ ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος στάθηκε στην υποδειγματική καταγραφή μέσω των μητρώων ασθενών και στην ανάγκη λειτουργίας της επιτροπής διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος Νίκος Δέδες αντιπαρέβαλε τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας με τα βήματα που έχουν γίνει για τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους που ζουν με HIV, όπως είναι η πρόσβαση στις εξετάσεις και στη θεραπεία τους, οι συνθήκες στις μονάδες λοιμώξεων και το στίγμα που βιώνουν.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» Στέλιος Αγαπητός παρουσίασε τις προτεραιότητες που πρέπει να ιεραρχηθούν για την αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων, όπως η χάραξη και υλοποίηση ενός νέου εθνικού σχεδίου δράσης, η καθολική πρόσβαση στις νέες θεραπείες και ο προσανατολισμός της πολιτείας στη διάγνωση όσων ζουν με ηπατίτιδα και δε το γνωρίζουν.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης μίλησαν βουλευτές των κομμάτων του κοινοβουλίου που τόνισαν την ανάγκη διακομματικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ζητήματων, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος, ο  Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος, ο Δημήτρης Υφαντής από το «18άνω», η Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ Μανίνα Τερζίδου, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων από την κοινωνία των Πολιτών όπως το «Κέντρο Ζωής» και η «PRAKSIS».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν