Αποτελεσματικά τα εμβόλια της γρίπης σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες για φέτος από το ECDC

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Κι ενώ οι ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έχουν ήδη ετοιμάσει τη σύνθεση που θα πρέπει να έχει το εμβόλιο της επόμενης περιόδου (2019 – 2020), οι Ευρωπαίοι επιστήμονες μετρούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της περιόδου που διανύουμε.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην οποία παρουσιάζονται ευρήματα μελέτης αποτελεσματικότητας του εμβολίου, αξιολογήθηκαν δεδομένα από τη Δανία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ασθενείς που συμμετείχαν είχε εμβολιαστεί τουλάχιστον 14 ή 15 ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Αποκλείστηκαν όσοι είχαν εμβολιαστεί σε διάστημα μικρότερο των 14 ή 15 ημερών.

Αποδείχτηκε ότι ο αντιγριπικό εμβόλιο της περιόδου λειτουργεί καλύτερα κατά τού ιού A (H1N1)pdm09 και της γρίπης Β σε σύγκριση με τους ιούς της γρίπης Α (H3N2). Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας του εμβολίου εξακολουθούν να οδηγούν στη συμβουλή για εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου όπως τις γνωρίζουμε.

Οι εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητά του ποικίλλουν, ανάλογα με τον πληθυσμό που μελετήθηκε και τις αναλογίες υποτύπων του ιού γρίπης Α που κυκλοφορεί.