Αποπληρωμή με …εκτιμήσεις στους φαρμακοποιούς! Συνεχίζουν οι φαρμακοποιοί

  • Iatropedia
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί τόσο της Αττικής όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν τους ικανοποιεί. Άλλωστε με ένα χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει ...εκτιμήσεις, όπως παραδέχεται η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα αποπληρωθούν οι φαρμακοποιοί που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Προϋπόθεση όμως να σταματήσουν την άρση της πίστωσης και να δίνουν πάλι δωρεάν φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε αναλυτικά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας.

Αν πληρώσουν εγκαίρως τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πληρωθούν και οι φαρμακοποιοί καθώς όπως τονίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας: “Ύστερα από σύσκεψη του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Μάριου Σαλμά, με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων έγινε εκτίμηση των εσόδων και εισπράξεων του ΕΟΠΥΥ από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό έως το τέλος του έτους. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει σήμερα χρονοδιάγραμμα πληρωμών στον κλάδο των φαρμακοποιών”.

Κάτι βέβαια που φαίνεται πως δεν ικανοποιεί τους φαρμακοποιούς της Αττικής που συνεχίζουν κανονικά την άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

“Ένα χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει εκτιμήσεις και ζητά σαν αντάλλαγμα επιπλέον χειροπιαστό χρέος σε βάρος των φαρμακείων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να γίνει πιστευτό ή αποδεκτό” δηλώνει στο iatropedia ο Γιάννης Δαγρές μέλος Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Από την άλλη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είναι μάλλον πιο θετικός καθ'ως θεωρεί ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος αλλά με προυπόθεση να υπάρξει χρηματοδότηση. Όπως επισημαίνει ο ΠΦΣ: «Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας , θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και να εκτονώσει την ένταση υπό τις εξής προϋποθέσεις :

· Η όποια επιμήκυνση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ να αφορά το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας δηλαδή βιομηχανία , φαρμακεμπόριο και φαρμακεία

· Να προωθηθεί συγχρόνως ο συμψηφισμός χρεών και η ρύθμιση για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ».

Γι αυτό και αποφασίσθηκε να συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις τουλάχιστον έως το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του κλάδου.

Σε ότι αφορά τις ίδιες τις πληρωμές:

Οι φαρμακοποιοί αναμένεται στις 12 Σεπτεμβρίου να εισπράξουν τις οφειλές του Ιουνίου. Ένα μήνα μετά στις 12 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει σταδιακά να αποπληρώνεται ο Ιούλιος και ο Αύγουστος και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου.

Στις 12 Δεκεμβρίου θα εξοφληθεί ο Σεπτέμβριος του 2012.

Τώρα το υπουργείο Υγείας περιμένει και την επόμενη δόση του δανείου από τους τροικανούς για να αποπληρώσει και τα υπόλοιπα καθώς όπως σημειώνεται: “Στα τέλη Οκτωβρίου και από την δόση για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους έως 31/12/2011 θα καταβληθούν οι αντίστοιχες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς”.

Βέβαια η προειδοποίηση- μήνυμα στον κλάδο δεν απουσιάζει από το χρονοδιάγραμμα καθώς για να δούνε ρευστό θα πρέπει να διακόψουν την κινητοποίηση τους. Τώρα αν στο μεταξύ τα χρήματα δεν εκταμιευθούν στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, είναι μάλλον μια άλλη υπόθεση.

Οι φαρμακοποιοί πάντως (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) συνεδριάζουν για να αποφασίσουν και να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα.

Δήμητρα Ευθυμιάδου