ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έγγραφο δείχνει πότε κι από ποιον γράφτηκε ένα «επίκαιρο» νομοσχέδιο του ΥΥΚΑ

  • Iatropedia
Όλοι οι υπουργοί, ανέκαθεν, είχαν συμβούλους για να τους καθοδηγούν στα επί μέρους θέματα. Αλλά να αναλαμβάνει ένα μοναδικό πρόσωπο να συντάξει νομοσχέδιο και η ηγεσία του υπουργείου να το υιοθετεί ως έχει και να το βάζει σε διαβούλευση χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά τίποτα, είναι λίγο ως πολύ ...ασυνήθιστο. Ή όχι;

Τις τελευταίες ημέρες θέμα της επικαιρότητας στον ευρύτερο χώρο της Υγείας έχει γίνει το περίφημο νομοσχέδιο 3 σελίδων που έδωσε το υπουργείο Υγείας για διαβούλευση μιας εβδομάδας και προβλέπει λίγο ως πολύ την διάλυση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) επεμβαίνοντας σε προκηρυγμένες εκλογές της, μειώνοντας την ετήσια συνδρομή των μελών της, αυξάνοντας τα παραρτήματά της και γενικά επεμβαίνοντας σε θέματα λειτουργίας της.

Όπως φαίνεται από ένα έγγραφο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το iatropedia, την σύνταξη αυτού του σχεδίου νόμου είχε κάνει ένα πρόσωπο τον περασμένο Αύγουστο, που η έρευνά μας απέδειξε ότι είναι όντως νοσηλευτής ανώτερης εκπαίδευσης και πρόεδρος της ΕΣΑΝ, δηλαδή ένας αρμόδιος να έχει άποψη για το θέμα. Μέχρι εδώ καλά! Πλην όμως η ηγεσία του ΥΥΚΑ το έβαλε στην διαβούλευση ένα μήνα μετά μιλώντας μόνο με ημέτερους, χωρίς να αλλάξει ούτε …κόμμα. Τόσο πολύ συμφωνεί μαζί του ή δεν το διάβασε καν; Και γενικά μήπως θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας το …που γράφονται τα νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας και από ποιους;

εγγραφο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Άρθρο 1.

1.Η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του ν.3252 / 2004 (Α’ 132) αντικαθίσταται ως εξής: «Έδρα της ΕΝΕ ορίζεται η Αθήνα.  Περιφερειακά Τμήματα της ΕΝΕ συγκροτούνται ανά περιφερειακή ενότητα. Έδρα κάθε  Περιφερειακού Τμήματος είναι η έδρα της περιφερειακής ενότητας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας που εκδίδεται μέσα σε δύο μήνες από την δημοσίευση του παρόντος , καθορίζεται η διαδικασία μετάβασης από την ισχύουσα περιφερειακή συγκρότηση στην προβλεπόμενη από τα δύο προηγούμενα εδάφια.»

2.Στο άρθρο 3 του ν. 3252/2004 προστίθεται νέο εδάφιο στην παρ. 2 (ή νέα παράγραφος με αναρίθμηση) ως εξής: «με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από εισήγηση του ΔΣ της ΕΝΕ και σύμφωνη γνώμη του ΕΣΑΝ, στα μέλη μπορεί να περιλαμβάνονται και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες του νοσηλευτικού κλάδου.

3.Στο άρθρο 4 προστίθεται παρ. 9 ως εξής: Τα μέλη της ΕΝΕ που εργάζονται σε χώρα της Ε.Ε. δεν οφείλουν να καταβάλουν την ετήσια εισφορά τους  στην ΕΝΕ εφόσον (και για όσο χρόνο) είναι εγγεγραμμένοι στον αντίστοιχο ρυθμιστικό φορέα  της χώρας υποδοχής

Άρθρο 2.

1.Οι παρ. 4 και 5 του άρθρου 8 του ν. 3252/2004 αντικαθίσταται ως εξής : «4. Όλες  οι εκλογικές διαδικασίες της ΕΝΕ γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής και με ψηφοδέλτια συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων. Στους συνδυασμούς ο αριθμός των υποψηφίων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του διπλάσιου των προς εκλογή θέσεων. Ο αριθμός των σταυρών που μπορεί να θέσει κάθε ψηφοφόρος για όλα τα όργανα  δεν μπορεί να υπερβαίνει  το ένα τρίτο του αριθμού των προς εκλογή θέσεων.

2. Οι παράγραφοι 6 και 7 του άρθρου 17 του ν. 3252/ 2004 καταργούνται.

3. Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρ. 8 του ν. 3252/ 2004, η φράση «στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου» αντικαθίσταται με την φράση «στον πρόεδρο της αυτοδιοικητικής περιφερειακής ενότητας που ανήκει το τμήμα».

Άρθρο 3.

1.Η παράγραφος 8 του άρθρου 9 του ν. 3252/ 2004 αντικαθίσταται ως εξής « 8. Ο πρόεδρος, οι αντιπρόεδροι, ο γ. γραμματέας, ο αναπλ. γραμματέας και ο ταμίας δικαιούνται άδεια απουσίας μέχρι δώδεκα (12) ημερών το μήνα, και για  όσο διαρκεί η θητεία τους.  Κατά το χρόνο αυτόν, τα μέλη του προεδρείου που είναι δημόσιοι υπάλληλοι διατηρούν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την υπαλληλική τους ιδιότητα. Τα άλλα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ν.Ε. δικαιούνται άδεια απουσίας πέντε  (5) ημερών το μήνα. Στην περίπτωση που είναι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα οι ανωτέρω ημέρες απουσίας αποζημιώνονται από την ΕΝΕ συμφώνα με την ισχύουσα μισθοδοσία τους.

2.Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 9 του νόμου 3252/2004 αντικαθίσταται ως εξής: « Το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τις αποζημιώσεις για συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε συλλογικά όργανα.»

3.Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. του άρθρου 10 του ν.3252/2004 προστίθεται η φράση

«, υποβάλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας και επικυρώνεται  από τον Υπουργό Υγείας»

4. Η παρ 9 του άρθρου 10 του Ν.3252/04 καταργείται

5. Στο άρθρο 11 του ν. 3252 /2004 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:  «5.Κάθε μέλος της ΕΝΕ δικαιούται να διατελέσει πρόεδρος ή μέλος του προεδρείου του ΔΣ ή Περιφερειακού Συμβουλίου μέχρι δύο (2) συνεχόμενες θητείες για κάθε θέση.»

6. Στην παρ.13 του άρθρου 17, οι λέξεις  «στον Περιφερειακό Διευθυντή» αντικαθίστανται με τις λέξεις «στον πρόεδρο της αυτοδιοικητικής περιφερειακής ενότητας που ανήκει το τμήμα».

7. Οι παρ 6 & 7 του άρθρου 17 του Ν.3252/04 καταργούνται

Άρθρο 4.

1.Η παράγραφος 1 του άρθρου 18 του ν. 3252/2004 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Τα Συμβούλια των ΠΤ αποτελούνται   από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, το γραμματέα, τον ταμία και α) έναν(1) σύμβουλο όταν ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών δεν υπερβαίνει τα 250, β) τρεις(3) συμβούλους όταν ο αριθμός των μελών είναι μέχρι 1.000, γ) πέντε (5) συμβούλους όταν ο αριθμός των μελών δεν υπερβαίνει τις 3.000, δ) επτά (7) συμβούλους όταν ο αριθμός των μελών είναι μέχρι 5.000  και ε) εννέα (9) συμβούλους όταν ο αριθμός των μελών είναι από 5001  και πάνω.»

Άρθρο 5.

1.Ίδρυση νέων ή συγχώνευση ΠΤ αποφασίζεται από το ΔΣ της ΕΝΕ με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των παρόντων μελών. Η απόφαση για συγχώνευση ΠΤ προϋποθέτει σχετική κοινή εισήγηση μετά από αποφάσεις των αντίστοιχων Γενικών Συνελεύσεων ή Περιφερειακών Συμβουλίων που λαμβάνονται  επίσης με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των παρόντων. Η απόφαση του ΔΣ της ΕΝΕ επικυρώνεται από τον Υπουργό Υγείας.

2. Οι παράγραφοι 1,3,4,7,11,13,14,15,16,17,18,19 του άρθρου 25 του Ν. 4272/14 καταργούνται.

Άρθρο 6

Μεταβατικές διατάξεις

1. Οι  επόμενες αρχαιρεσίες για εκλογή ΔΣ , Ανώτατου Πειθαρχικού,  Εξελεγκτικής Επιτροπής και περιφερειακών οργάνων θα πραγματοποιηθούν έξι (6) μήνες μετά την δημοσίευση του  παρόντος με την ευθύνη του σημερινού ΔΣ.

2. Από τη δημοσίευση του παρόντος και για τις πρώτες εκλογικές αρχαιρεσίες που θα γίνουν με τις παρούσες διατάξεις  δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Νοσηλευτές που πληρούν τις προϋποθέσεις να είναι μέλη της ΕΝΕ, με την καταβολή της τρέχουσας συνδρομής, ανεξάρτητα από το αν οφείλουν άλλες συνδρομές ή όχι. Όποιος νοσηλευτής οφείλει ετήσιες εισφορές στην ΕΝΕ καταβάλει την εισφορά του τρέχοντος έτους προκειμένου για την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και εξοφλεί σταδιακά το χρέος του με διακανονισμό πληρώνοντας επιπλέον 20€/έτος έως την εξόφλησή του.