Απογευματινά χειρουργεία: “Πράσινο φως” για τις πρώτες απογευματινές επεμβάσεις στο ΕΣΥ, δίνει η ΚΥΑ

  • Γιάννα Σουλάκη
βελόνα
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος διενέργειας των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, με σκοπό την μείωση της λίστας αναμονής που αυτή τη στιγμή αριθμεί περισσότερα από 102.000 χειρουργεία.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους και τον υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, αναρτάται σήμερα στη Διαύγεια, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δείτε επίσης: Ξεκινούν τις επόμενες μέρες τα απογευματινά χειρουργεία

Όπως όλα δείχνουν, τα πρώτα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία θα αρχίσουν να παίρνουν «σάρκα και οστά» εντός των επόμενων 24ωρων σε 4 μεγάλα Νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Αττικόν, Γενικό Κρατικό “Γ. Γεννηματάς” και Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, ενώ όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, οι ασθενείς θα πληρώνουν από γι’ αυτά από 300 έως 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή μαζί με νεότερο νομοσχέδιο, διάταξη που προβλέπει την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ με μπλοκάκι στον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που η κυβέρνηση προσδοκά να αυξήσει το ενδιαφέρον για παραμονή ή επιστροφή των γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Δείτε επίσης: Έρχεται διάταξη για τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο με μπλοκάκι

Με τα 50 χιλιάδες δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, μάλιστα, που θα χρηματοδοτηθούν με 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την ταυτόχρονη λειτουργία της ηλεκτρονικής Ενιαίας Λίστας Αναμονής, η κυβέρνηση προσδοκά να μειώσει σημαντικά τις αναμονές αλλά και να ξεμπλοκάρει τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.

Οι μεγαλύτερες αναμονές στη Βόρεια Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως το 43% των περιστατικών που βρίσκονται στη λίστα, αναμένουν για χειρουργική επέμβαση λιγότερο από 4 μήνες. Από 4 έως 12 μήνες περιμένει το 31% της συνολικής λίστας, ενώ για περισσότερο 12 μήνες αναμένει το 26% των ασθενών.

Τα περισσότερα περιστατικά που περιμένουν να χειρουργηθούν πάνω από 12 μήνες βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα 14.060 (44%), ενώ ακολουθεί στη λίστα η Αττική και τα νησιά του Αιγαίου με 11.183 περιστατικά (35%), η Κρήτη με 3.515 περιστατικά (11%) κ.α.

Περισσότερο από το 50% των επεμβάσεων σε αναμονή στη χώρα συγκεντρώνεται στις παρακάτω 7 κατηγορίες.

  • Επέμβαση Καταρράκτη 18%
  • Αρθροπλαστική Γόνατος 9%
  • Χολοκυστεκτομή 7%
  • Επέμβαση Αφαίρεσης κρυσταλλοειδούς φακού 5%
  • Αρθροπλαστική Ισχίου 5%
  • Βουβωνοκήλη 4%
  • Αμυγδαλεκτομή 3%

Ποιο θα είναι το κόστος για τον πολίτη

Για την διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία της χώρας, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες.

Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αφορά τη διενέργεια χειρουργείων για ανθρώπους που παραμένουν στις Λίστες Χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προτεραιοποίηση τους θα γίνει με χρονολογική σειρά (από παλαιότερη σε νεότερη), όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Οι κατηγορίες επεμβάσεων και το κόστος τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η σύγκριση των τιμών ανάμεσα σε είδη επεμβάσεων που θα διενεργούνται κατά τα απογευματινά χειρουργεία με τα αντίστοιχα είδη επεμβάσεων στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία, θα έχει σημαντική διαφορά στο κόστος των επεμβάσεων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον συγκριτικό πίνακα παρακάτω:

απογευματινά χειρουργεία

Τα απογευματινά χειρουργεία «ήρθαν για να μείνουν» υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Θα χρησιμοποιηθούν ως «εργαλείο» για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών της Λίστας χειρουργείου, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του Ε.Σ.Υ.