Αποφύγαμε τα προβλήματα με την πώληση των αναλώσιμων και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παραπάνω από 3 ώρες διήρκεσε η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ώστε να καταλήξουν στην επέκταση της σύμβασης των φαρμακείων για τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά υλικά. Να θυμίσουμε ότι για το θέμα παραλίγο να υπάρξει εμπλοκή καθώς αρχικά προβλέφθηκε ως προϋπόθεση για την υπογραφή σύμβασης, η πιστοποίηση κατά ISO για όλα τα φαρμακεία.... Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί κατάφεραν να περάσουν την άποψή τους ότι τα φαρμακεία είναι ήδη πιστοποιημένα για τη χορήγηση υγειονομικού υλικού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαιτητικών σκευασμάτων. Με την σύμβαση αυτή τελειώνει η ταλαιπωρία όσων έπρεπε να τα προπληρώνουν και στην συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από το Ταμείο τους.

Με το δεξί μπήκε το 2017 καθώς υπεγράφη τελικά τη Δευτέρα η επέκταση της συλλογικής σύμβασης προμήθειας φαρμάκων μεταξύ υπουργείου Υγείας, Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.). Με την επέκταση της σύμβασης, αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλώσιμων υλικών και θεραπευτικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία όλης της χώρας.

Πλέον, οι πολίτες θα προμηθεύονται προϊόντα και υλικά, χωρίς να προπληρώνουν ή καταβάλλοντας –όπου προβλέπεται – μόνο τη συμμετοχή τους. Πρόκειται για ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υλικά, όπως για παράδειγμα αναλώσιμα για το σακχαρώδη διαβήτη, ιατρικές συσκευές υποστήριξης αναπνευστικών προβλημάτων, καθετήρες, προϊόντα κατακλίσεων καθώς και σκευάσματα ειδικής διατροφής. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η διαφάνεια και ο πλήρης έλεγχος της διάθεσης των παραπάνω προϊόντων, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Συγκεκριμένα, όλα τα προϊόντα θα χορηγούνται μέσω των φαρμακείων με σήμανση όπως φέρουν οι συσκευασίες φαρμάκων (ειδικό barcode για κάθε είδος). Σημειώνεται ότι στη σύμβαση που υπεγράφη, υπάρχει πρόβλεψη – σύμφωνα με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχής Υπηρεσιών (Ε.Κ.Π.Υ) που σύντομα ολοκληρώνεται – και για τους ανασφάλιστους Πολίτες (με βάση το Νόμο 4368/2016) οι οποίοι το προσεχές διάστημα θα μπορούν να προμηθεύονται τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υλικά με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που χορηγούνται στους ασφαλισμένους.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Σωτήριο Μπερσίμη και τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ. κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, παρουσία του αντιπροέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλου και του μέλους του Δ.Σ. Π.Φ.Σ κ. Σεραφείμ
Ζήκα.

symvasi-1

symvasi-2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν