Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δείχνει την «πόρτα» σε 1.100 επικουρικούς γιατρούς του ΕΣΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
1.100
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά στην υπόθεση γυναικολόγου του νοσοκομείου Πολυγύρου Χαλκιδικής, ο οποίος προσέφυγε, καθώς δεν λαμβάνει το μισθό του από τις αρχές του χρόνου, αν και εργάζεται καθημερινά στο νοσοκομείο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως, δεν τον δικαίωσε, με αποτέλεσμα -όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ- να κινδυνεύουν πλέον και οι 1.100 συνάδελφοί του επικουρικοί, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με παρόμοιο τρόπο.

Οι 1.100 επικουρικοί γιατροί (μεταξύ αυτών και ο γυναικολόγος του νοσοκομείου Πολυγύρου) είχαν προσληφθεί με προκήρυξη, ενώ η θητεία όλων έληξε στις 31.12.2018. Με νόμο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όμως, και καθώς οι γιατροί ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία του ΕΣΥ κυρίως στην Περιφέρεια, τους έδωσε τη δυνατότητα να ξαναγραφτούν στους καταλόγους των επικουρικών πριν λήξει η θητεία τους. Ο γυναικολόγος του νοσοκομείου Πολυγύρου, ήταν ο μοναδικός στη λίστα που μέχρι σήμερα δεν είχε πληρωθεί μισθούς και εφημερίες.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει σήμερα, ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναφέρει ότι είναι παράνομη η ανανέωση της θητείας του γιατρού πέραν των 24 μηνών, θέτει σε κίνδυνο όλους τους 1.100 επικουρικούς γιατρούς.

Δείτε επίσης – Απίστευτο! Υπάρχει ένας γιατρός στο ΕΣΥ που έχει να πληρωθεί από τον … Ιανουάριο!

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εκδόθηκε απόφαση από το Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου 0241/22-7-2019 η οποία ρητώς αναφέρει ότι παρανόμως ο εν λόγω γιατρός ασχολείται πέραν του 24μήνου και εάν συνεχισθεί η παράνομη σύμβασή του που είναι αυτοδικαίως άκυρη και καταβληθούν αποδοχές η Διοίκηση του Νοσοκομείου θα διωχθεί πειθαρχικά. Μάλιστα αναφέρει ότι θα κοινοποιηθεί και στις Εισαγγελικές αρχές. Ως εκ τούτω κινδυνεύουν να διωχθούν και ποινικά οι εκκαθαριστές της μισθοδοσίας. Η εν λόγω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το ν.4528/2018 άρθρο δεύτερο που καταργεί την τρίμηνη διακοπή μεταξύ δύο διαδοχικών συμβάσεων εφόσον μεσολαβεί διαγωνιστική διαδικασία. Με την κοινοποίηση της εν λόγω απόφασης απολύονται 1100 Ιατροί από τα Δημόσια Νοσοκομεία και κινδυνεύουν να κλείσουν σημαντικοί τομείς ειδικά στα Περιφερειακά Δημόσια Νοσοκομεία».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από τον Υπουργό Υγείας με νομοθετική ρύθμιση να διευθετήσει αυτό το σοβαρό ζήτημα, καθώς, όπως αναφέρουν τα μέλη της: «Πολλά Περιφερειακά Νοσοκομεία λειτουργούν μόνο με επικουρικούς γιατρούς. Θα κινδυνέψουν ασθενείς όταν φύγουν».