«Από υπουργείο της Απελπισίας σε υπουργείο της Ελπίδας» – Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Υπουργείο Υγείας
Για την τρίτη κατά σειρά επίσκεψή του στα Υπουργεία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το Υπουργείο Υγείας. Γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι τα θέματα της Υγείας βρίσκονται ψηλά στην αντζέντα της νέας κυβέρνησης.

Στις 2:15 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η τρίτη κατά σειρά επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά στο Υπουργείο Υγείας. Είχε προηγηθεί το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με τους υπουργούς του και οι οποίες θα ανακοινωθούν στις ερχόμενες προγραμματικές δηλώσεις, έχουν στο επίκεντρο, τον άνθρωπο – ασθενή.

Οπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημαντικό είναι να δοθεί άμεση λύση σε προβλήματα που χρονίζουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. «Εστιάσαμε σε μία σειρά από δράσεις, που θα έχουν άμεσο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των ασθενών», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε:

  • τα προβλήματα των ασθενών με τις ατελείωτες ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ
  • τις μεγάλες λίστες αναμονής για τις ακτινοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών
  • τη βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε οι ασθενείς να μην συνωστίζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε επίσης, την άμεση έναρξη των διαδικασιών πρόσληψης νοσηλευτών, σε τομείς του ΕΣΥ που υπάρχουν κατεπείγουσες ανάγκες: «Δεν είναι δυνατόν κρεβάτια εντατικής θεραπείας να παραμένουν κλειστά γιατί δεν υπάρχουν νοσηλευτές», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «Πρέπει να κάνουμε τολμηρά βήματα προς τα μπρος«.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου υγείας και μετέφερε για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη του στους εργαζόμενους:

«Θέλω και πάλι να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να μεταφέρω για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη μου σε όλους τους εργαζόμενους που υπηρετούν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είτε αυτοί είναι γιατροί, είτε αυτοί είναι νοσηλευτές, είτε είναι διοικητικό-τεχνικό προσωπικό. Γνωρίζω πολύ καλά ότι καταβάλλετε συχνά υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθείτε στις δικαιολογημένες απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών. Οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες σχεδιάζουμε θα γίνουν μαζί με τους δημόσιους λειτουργούς. Θα είναι μεταρρυθμίσεις τολμηρές, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Έχει έρθει, επιτέλους, η ώρα και στα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας να κάνουμε ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης αλλαγής η οποία γίνεται πάνω απ’ όλα προς όφελος του Έλληνα πολίτη, η υγεία του οποίου αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στις δηλώσεις του τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ευχαριστώ πολύ εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη σημερινή επίσκεψη, που δείχνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι της μέριμνας, της προσοχής του, και του κυβερνητικού έργου, οδεύει κατ’ ευθείαν στον άνθρωπο. Φιλοδοξούμε το Υπουργείο Υγείας να είναι ένα Υπουργείο το οποίο, όπως λέει και το πρόγραμμά μας, υπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες. Και ελπίζουμε με σταθερά μικρά βήματα να το μετατρέψουμε από Υπουργείο της Απόγνωσης σε Υπουργείο της Ελπίδας. Ενημέρωσα αναλυτικά τον κύριο πρωθυπουργό για τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία θα τα μάθετε στις προγραμματικές μας δηλώσεις, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν, οι οποίες είναι ίσες με τα προβλήματα», είπε ο κ. Κικίλιας.

Δείτε επίσης – Ανδρέας Ξανθός: «Εκθεση ιδεών και επισκέψεις στα Υπουργεία χωρίς ατζέντα κάνει ο πρωθυπουργός»

Ο ρόλος του Γιώργου Γεραπετρίτη στον συντονισμό των υπουργείων

Ο πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του Υπουργείου Υγείας στη 13:00 το μεσημέρι. Στην είσοδο τον υποδέχθηκαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι δύο άνδρες παρέμειναν στο γραφείο συσκέψεων του Υπουργού Υγείας για περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν -εκτός από τον υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Επικρατείας, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με πληφορίες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι ο άνθρωπος που θα συντονίζει το έργο των υπουργών, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΜΑΖΙ». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθά την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται, αλλά και τους στόχους της υλοποίησης του προγραμματισμού των υπουργών.

Εκτός, λοιπόν, από τον συντονισμό του πρωθυπουργού με τους υπουργούς για τους στόχους που θα τεθούν με τις προγραμματικές δηλώσεις, υπήρξε και ενημέρωση των υπουργών, για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΜΑΖΙ».