Από το σχήμα του κεφαλιού αυτού του μωρού κατάλαβαν ότι έχει σοβαρό πρόβλημα

  • Iatropedia
Όταν η Megan Boler γέννησε το δεύτερο παιδί της, τον Matthew, σχεδόν πριν από ένα χρόνο, παρατήρησε ότι το σχήμα του κεφαλιού του ήταν λίγο περίεργο. Έμοιαζε πολύ με την μεγαλύτερη αδελφή του, αλλά, ενώ το δικό της κεφάλι ήταν μεγάλο και στρογγυλό, του Matthew ήταν μακρύ και λεπτό.

Η ίδια και ο σύζυγός της, Michael, δεν έδωσαν μεγάλη σημασία αρχικά. Αλλά μετά μια τακτική επίσκεψη του παιδιάτρου στο σπίτι μετά από δύο μήνες, έμαθαν την δύσκολη αλήθεια: ο Matthew έχει μια πολύ σπάνια ασθένεια που ονομάζεται κρανιοσυνοστέωση, μια σοβαρή κατάσταση που εμποδίζει τον εγκέφαλο ενός μωρού από το να αναπτυχθεί κανονικά σε μέγεθος.

Η κρανιοσυνοστέωση είναι ένα εκ γενετής πρόβλημα, όπου μία ή περισσότερες από τις αρθρώσεις, ή “ράμματα”, μεταξύ των οστών του κρανίου ενός μωρού συντήκονται (ενώνονται) μαζί πρόωρα.

Το κρανίο ενός κανονικού μωρού αποτελείται από διαφορετικές οστικές πλάκες, οι οποίες ενώνονται πολύ αραιά, σαν να έχουν “ραφές”, ή “ράμματα”. Είναι χαλαρές, προκειμένου, όταν το μωρό γεννιέται, να επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αυξηθεί. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της ζωής του παιδιού, υπάρχει μια πολύ ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου και, εάν οποιοδήποτε από τα “ράμματα” κλείσει πρόωρα, δεν θα μπορέσει ο εγκέφαλος και το κρανίο για να αναπτυχθούν σωστά.

Είναι μια πάθηση που εμφανίζεται σε περίπου 1 στις 2.000 γεννήσεις. Μερικά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν υψηλή πίεση στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, αναπτυξιακή καθυστέρηση και προβλήματα στα μάτια.

Λίγο μετά τα μαντάτα, ο Matthew υποβλήθηκε σε διορθωτική χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία περιελάμβανε δύο τομές στο κεφάλι του για να αφαιρεθεί ένα τμήμα οστού κατά μήκος της “ραφής”. Αυτό δημιούργησε ένα νέο μεγάλο μαλακό σημείο που θα επέτρεπε στο κεφάλι του να αναπτυχθεί και προς το πλάι. Μετά από το αρχικό οίδημα από την επέμβαση, ο Matthew φόρεσε ένα ειδικό κράνος για 23 ώρες κάθε μέρα, το οποίο τον βοήθησε να δώσει σωστό σχήμα στο κρανίο του, καθώς αυτό μεγαλώνει.

Μετά από 4 μήνες ο Matthew έβγαλε το κράνος μόνιμα και σήμερα είναι ένα υγιέστατο παιδάκι 11 μηνών.

http://www.cbsnews.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι τα σημάδια εκ γενετής

Δείτε σπάνια γενετικά σημάδια: Φωτό-σοκ