Από την 1η Ιουλίου ισχύει το κανονιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά φαρμακεία

  • Iatropedia
Στην απελευθέρωση της αγοράς μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέσω του διαδικτύου προχωρεί από 1ης Ιουλίου ο ΕΟΦ. Σύμφωνα με την απόφαση θα επιτρέπεται η πώληση ΜΥΣΥΦΑ και καλλυντικών από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία με μόνη προϋπόθεση ότι θα υπάρχει και κανονικό κατάστημα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Με την απόφαση του ΕΟΦ θα νομιμοποιηθούν τα διαδικτυακά φαρμακεία που μέχρι τώρα λειτουργούν εκτός κανονιστικού πλαισίου. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 750 τέτοια φαρμακεία.

Η απόφαση του ΕΟΦ για την πώληση ΜΥΣΥΦΑ μέσω διαδικτύου έρχεται σε συνέχεια Κοινοτικής Οδηγίας (2011/62) που αναφέρεται στην πώληση εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με την Οδηγία, τα φάρμακα πωλούνται διαδικτυακά, εφόσον «το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαθέτει τα φάρμακα είναι εγκεκριμένος ή εξουσιοδοτημένος να προμηθεύει φάρμακα στο κοινό και εξ αποστάσεως».

Την ίδια στιγμή, έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση των ηλεκτρονικών φαρμακείων στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι τέσσερις στους δέκα Έλληνες online καταναλωτές το 2014 αγόρασαν από ηλεκτρονικό φαρμακείο κάποιο προϊόν προσωπικής φροντίδας.

Οι δύο αυτές κατηγορίες, παρότι εμφανίστηκαν πολύ πρόσφατα είναι μεταξύ των 15 μεγάλων κατηγοριών για online αγορές στην Ελλάδα, όσον αφορά τη συχνότητα αγοράς. Μάλιστα η κατηγορία βιταμίνες/ συμπληρώματα διατροφής είναι μεταξύ των πέντε κατηγοριών με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2014 σε σχέση με το 2013.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη η οποία ανέλυσε 210 ηλεκτρονικά φαρμακεία έδειξε ότι:

Παρά το μέγεθός της, η συγκεκριμένη αγορά χρησιμοποιεί ως εργαλείο πώλησης είναι οι μεγάλες εκπτώσεις και άρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην κερδοφορία των περισσότερων ηλεκτρονικών φαρμακείων.