Από τι κινδυνεύετε όταν πονάτε στο στήθος;

  • Iatropedia
Έχετε μόλις φάει ένα λουκούλλειο γεύμα και αισθάνεστε μια αίσθηση καψίματος στο στήθος σας. Μήπως είναι καούρα; Πιθανώς, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα ο πόνος στο στήθος είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι από καρδιακή προσβολή. Δείτε ποια είναι η διαφορά

Τι είναι η καούρα;

Καούρα δεν είναι μια ασθένεια. Είναι ένα σύμπτωμα. Χαρακτηριστικά της καούρας περιλαμβάνουν:

Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά το φαγητό ή κατά την κατάκλιση ή κάμψη.

Μπορεί να είναι σύντομη ή να συνεχιστεί για λίγες ώρες.

Θα παρατηρήσετε ένα αίσθημα καύσου στο στήθος σας, που μπορεί να ξεκινήσει σε πάνω μέρος της κοιλιάς σας και να ακτινοβολεί σε όλη τη διαδρομή προς το λαιμό σας.

Τα οξέα του στομάχου που κινείται στον οισοφάγο μπορεί να αφήσει μια πικρή γεύση στο στόμα σας – ειδικά όταν είστε ξαπλωμένοι.

Κανονικά, το πεπτικό οξύ στο στομάχι σας διατηρείται από την κίνηση στον οισοφάγο σας από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτό το δαχτυλίδι των μυών λειτουργεί ως βαλβίδα, η οποία ανοίγει μόνο όπως σας καταπιεί. Αλλά μερικές φορές η βαλβίδα χαλαρώνει ή αποδυναμώνει, επιτρέποντας τα οξέα του στομάχου να ρέει προς τα άνω (παλινδρόμηση) στον οισοφάγο σας.

Η πίεση στο σφιγκτήρα μυ από το υπερβολικό βάρος, την υπερκατανάλωση τροφής ή ξαπλωμένη πάρα πολύ σύντομα μετά από ένα γεύμα μπορεί να προκαλέσει για να ανοίξει λίγο. Ορισμένα τρόφιμα, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνη, μπορούν να χαλαρώσουν το σφιγκτήρα ή να αυξήσει την παραγωγή του οξέος στο στομάχι.

Η συχνή, επίμονη καούρα μπορεί να υποδεικνύει μια πιο σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) – η χρόνια παλινδρόμηση του οξέος από το στομάχι σας σε κατώτερο τμήμα του οισοφάγου σας.

Καούρα μπορεί επίσης να προκληθεί από φλεγμονή του στομάχου επένδυση (γαστρίτιδα), πεπτικό έλκος ή διαφραγματοκήλη, όταν μέρος του στομάχου σπρώχνει μέσα από το διάφραγμα και στο στήθος.

Πώς θα ξέρω αν είναι η καρδιά

Μπορεί να είναι δύσκολο ή ακόμη και αδύνατο να πει τι προκαλεί πόνο στο στήθος. Συμπτώματα καρδιακής προσβολής διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε εάν μια καρδιακή προσβολή ή κάτι άλλο προκαλεί δυσφορία σας. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή στο παρελθόν δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι είστε έχοντας άλλη καρδιακή προσβολή, επειδή τα συμπτώματά τους θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική.

Να είστε σε επιφυλακή για αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια της καρδιάς που σχετίζονται με:

Ξαφνική πίεση, σφίξιμο, συμπίεση ή έντονο πόνο στο κέντρο του θώρακα, που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά

Ήπια στο στήθος ή πόνο στο ανώτερο όργανο ή δυσφορία – τα περισσότερα συμπτώματα καρδιακής προσβολής αρχίσει σιγά-σιγά

Πόνος ή δυσφορία εξαπλώνεται προς τα πίσω, το λαιμό, το σαγόνι, το στομάχι, τους ώμους ή τα χέρια – ειδικά το αριστερό χέρι

Δύσπνοια με ή χωρίς δυσφορία στο στήθος

Θωρακική δυσφορία συνοδεύεται από εφίδρωση, πονοκέφαλο, ζαλάδα ή ναυτία

Πίεση ή σφίξιμο στο στήθος κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας ή όταν είστε κάτω από το συναισθηματικό στρες

Το πιο κοινό σύμπτωμα της καρδιακής προσβολής τόσο για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι ο πόνος στο στήθος ή δυσφορία. Αλλά οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν μερικά από τα άλλα συμπτώματα, όπως το σαγόνι ή πόνο στην πλάτη, δύσπνοια, και ναυτία ή εμετό.