Από Δευτέρα τέλος στις «ουρές» του ΕΟΠΥΥ – Υπογράφηκε το μνημόνιο με τις ιδιωτικές κλινικές

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΠΥΥ
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και ΕΟΠΥΥ κι έτσι από Δευτέρα οι καρκινοπαθείς παύουν να στήνονται στις “ουρές της ντροπής” στα Φαρμακεία του Οργανισμού για να προμηθεύονται τα φάρμακά τους.

Εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των ιδιωτικών κλινικών θα παραλαμβάνουν πλέον τα ακριβά χημειοθεραπευτικά φάρμακα από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς τίθεται σε σταδιακή εφαρμογή, η προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης να δώσει τέλος στην αθλιότητα της πολύωρης αναμονής και ταλαιπωρίας βαρέως πασχόντων, όπως είναι οι καρκινοπαθείς.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε το πρωί της Τρίτης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των μελών της Πανελλήνιας ‘Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), ενώ το μόνο που απομένει είναι η εξουσιοδότηση συγκεκριμένων υπαλλήλων των κλινικών, οι οποίοι θα παραλαμβάνουν τα ακριβά ογκολογικά φάρμακα.

Η αρχή θα γίνει από την ερχόμενη Δευτέρα με τα ενδοφλέβια χημειοθεραπευτικά σκευάσματα και πιλοτικά μόνο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ σταδιακά το μέτρο θα επεκταθεί σε περισσότερες ομάδες ασθενών και στο σύνολο της χώρας. Τα ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα -από τις διαδικασίες της προμήθειας των οποίων θα απαλλαγούν οριστικά οι ασθενείς στο μέλλον- είναι: ενδοβολβικές ενέσεις για οφθαλμικές παθήσεις, ραδιοφάρμακα για ακτινοθεραπείες, φάρμακα για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και σταδιακά όλα τα εξειδικευμένα φάρμακα υψηλού κόστους.

Σε τελικό στάδιο υλοποίησης είναι και η κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι έτοιμη η προκήρυξη για την εταιρεία μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πάσχοντες, ενώ αναμένεται και η υπουργική απόφαση, η οποία θα προσδιορίζει τον τρόπο προμήθειας ακριβών φαρμάκων (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ακριβά Φάρμακα: Ποια θα είναι η νέα διαδικασία που θα ακολουθείται από τη Δευτέρα

Μέχρι σήμερα ο ασθενής παραλάμβανε αυτοπροσώπως το φάρμακό του από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ενώ στη συνέχεια πήγαινε στην ιδιωτική κλινική για να του το χορηγήσει ο γιατρός του. Από Δευτέρα οι ειδικοί υπάλληλοι των 20 περίπου ιδιωτικών κλινικών -που διαθέτουν τμήμα παθολογικής ογκολογίας και χορηγούν χημειοθεραπείες- θα μεταβαίνουν σε τέσσερα συγκεκριμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Μαρούσι, Αιγάλεω, Πειραιά και Θεσσαλονίκη) και θα παραλαμβάνουν οι ίδιοι τα φάρμακα των ασθενών.

Προηγουμένως απαιτείται οι ασθενείς να έχουν συμπληρώσει ειδικό έντυπο του ΕΟΠΥΥ, με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής σε ΚΕΠ, ώστε να μπορεί με αυτό ο υπάλληλος της κλινικής να παραλάβει το φάρμακο.

Επιφυλάξεις, ως προς τη συγκεκριμένη διαδικασία, εκφράζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος τη Πανελλήνιας ‘Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, κ. Γρηγόρης Σαραφιανός: “Πολύ φοβάμαι ότι η ταλαιπωρία των ασθενών δεν εκμηδενίζεται, απλώς μειώνεται, καθώς οι ασθενείς αντί να πηγαίνουν στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε ΚΕΠ για την επικύρωση του γνησίου της υπογραφής. Καλό θα ήταν να ήταν ακόμη πιο απλές οι διαδικασίες”, αναφέρει χαρακτηριστικά.