Από Δευτέρα η απ’ αόριστον απεργία των Διαγνωστικών – Σε ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις με τον ΕΟΠΥΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
Διαγνωστικά Εργαστήρια
Απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει τους ασφαλισμένους από Δευτέρα, καθώς η συνάντηση μεταξύ του Συντονιστικού Οργάνου των Διαγνωστικών Κέντρων και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κατέληξε σε ναυάγιο.

Δεν βρέθηκε χρυσή τομή, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι με την απ’ αόριστον απεργία που έχει εξαγγελθεί εδώ και μέρες, κι έτσι από Δευτέρα τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια κλείνουν τις πόρτες τους και σταματούν να εξυπηρετούν τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ, για διαγνωστικές εξετάσεις.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκο και το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατέληξε σε αδιέξοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου του ΙΣΑ Γ.Πατούλη:

Γ. Πατούλης: Αδιέξοδα με το Υπουργείο. Εισηγούμαστε κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών

Στη συνάντηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργο Πατούλη,  «ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια και πρότεινε έναν διαφορετικό επιμερισμό του clawback , ο οποίος ωστόσο ήταν ασαφής χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση, σ΄ ένα θολό τοπίο».

Από την πλευρά του, το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι «κόκκινη γραμμή για τον κλάδο, αποτελεί να μη χρεωθεί το clawback του δεύτερου εξαμήνου 2018, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα εργαστήρια οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο».

Το Συντονιστικό Όργανο των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων πρότεινε στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ «να διατεθούν τα κονδύλια από τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει ο ΕΟΠΥΥ από τους Ευρωπαίους πολίτες που νοσηλεύονται στην Ελλάδα ,τα οποία είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία είναι αδιάθετα», κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής:

«Η πολιτεία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το υψηλό επιστημονικό προσωπικό της χώρας στην ανεργία και στη μετανάστευση. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι οι γιατροί δεν μπορούν να ζήσουν με τα ψίχουλα . Θα δώσουμε μάχη για να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική επιβίωση του ιατρικού κόσμου καθώς και ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , για όλους τους πολίτες».

Σημειώνεται ότι το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης του ΔΣ του ΙΣΑ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις των ιατρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ