Απλήρωτοι για υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
Απλήρωτοι παραμένουν για τις τακτικές και πρόσθετες εφημερίες, αλλά και την υπερωριακή απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Να καταβληθεί η αποζημίωση για εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας, ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι οποίοι ζητούν με νομοθετική ρύθμιση, να καταβληθεί και το επίδομα αδείας σε όλους τους εργαζόμενους.

Οι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ, υποστηρίζουν πως είναι απλήρωτοι από τον Απρίλιο και μέχρι σήμερα, λόγω της μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων για το 2ο τρίμηνο 2022 (Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος). Απλήρωτες είναι και οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών από τον Ιούλιο 2021, λόγω της μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων.

«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, συνεχίζεται η απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων των κέντρων Υγείας που ανήκουν στη 2η ΥΠΕ. Με μεγάλη καθυστέρηση και με απαράδεκτα χαμηλά μεροκάματα πληρώθηκαν για τον Απρίλιο και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Θριάσιο.

«Συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των ανεμβολίαστων νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών»

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των εργαζομένων, που παραμένουν σε αναστολή εργασίας, καθώς η σχετική εγκύκλιος οδηγία της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του ΓΛΚ για την εφαρμογή του άρθρου 61 του Ν.4872/21 για την χορήγηση «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης», τους στέρησε αυθαίρετα την αναλογία που τους αντιστοιχεί για το χρονικό διάστημα των 8 τουλάχιστον μηνών, που εργάσθηκαν το 2021.

«Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, στους εργαζόμενους ή να τους στερείται η αναλογία της «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ενώ ταυτόχρονα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, καύσιμα, είδη βασικής ανάγκης αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία», τονίζουν οι ίδιοι και καταλήγουν πως μεγαλώνει δικαιολογημένα η αγανάκτησή τους,

«δεομένου ότι για πολλούς από εμάς οι καλοκαιρινές διακοπές είναι «όνειρο θερινής νυκτός» – καθώς παρακολουθούμε να συνεχίζονται οι φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους, με αλλεπάλληλους «αναπτυξιακούς νόμους».

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο ζητούν γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (τακτικές και πρόσθετες εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους

► να καταβληθεί αναλογία της «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας

► να γίνει αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας

► να ανακληθεί η ανάθεση της σίτισης στην εργολαβική εταιρεία στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και να προσληφθούν οι εργαζόμενοι από το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

► να ενισχυθούν με προσωπικό οι αντίστοιχες υπηρεσίες της 2ης ΥΠΕ και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να πληρώνονται τα δεδουλευμένα των εργαζομένων των Κέντρων Υγείας χωρίς καθυστέρηση