Απίστευτο: Πετούν έξω από την συνταγογράφηση τους γιατρούς που ξεπέρασαν το πλαφόν!

  • Iatropedia
Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους γιατρούς που έγραψαν φάρμακα περισσότερα από αυτά που τους επιτρέπει το “κουρεμένο” σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Ανάστατοι είναι δεκάδες γιατροί εξαιτίας μιας νέας…έμπνευσης του υπουργείου Υγείας. Μετά το κούρεμα 20% στο δικαίωμα για συνταγογράφηση σε όλους τους γιατρούς της χώρας, με εξαίρεση τους νοσοκομειακούς, άρχισαν και τα μπλοκαρίσματα.

Ειδικότερα σε επιστολή των Ιατρικών Συλλόγων και ιδιαίτερα του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας που εστάλησαν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, δείχνουν ξεκάθαρα ότι όσοι γιατροί ξεπέρασαν το πλαφόν που τους έχει ορισθεί δεν έχουν πια πρόσβαση στο σύστημα.

Αναλυτικότερα καταγγελίες γιατρών από τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας αναφέρουν ότι o κωδικός συνταγογράφησης φαρμάκων «κλειδώθηκε» από την ΗΔΙΚΑ λόγω υπέρβασης του μηνιαίου πλαφόν πέραν του 20%, κατά εφαρμογή του άρθρου 16 του ΦΕΚ 64Β’ 16/01/2014.

Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ρητά ότι «η ΗΔΙΚΑ προσαρμόζει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε ο ιατρός να μην δύναται να συνταγογραφήσει ανά μήνα φάρμακα των οποίων η συνολική δαπάνη υπερβαίνει κατά 20% το μηνιαίο όριο του εκάστοτε ιατρού. Ο ιατρός δύναται να υπερβεί το όριο για 2 μήνες, ωστόσο των τρίτο μήνα το σύστημα δεν του επιτρέπει να συνταγογραφήσει συνολικό ποσό άνω του μηνιαίου ποσού μείον της υπέρβασης των δυο προηγούμενων μηνών».

Να σημειωθεί ότι ο το πλαφόν από την πρώτη μέρα της εφαρμογής του δημιούργησε αναστάτωση σε περίπου 60.000 γιατρούς που τους αγγίζει το μέτρο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εξαιρέσεις δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς δεν μπορούσαν να βρουν γιατρό για να τους δώσει συνταγές.

Ειδικότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε εφαρμόσει εδώ και λίγες μέρες ένα ανώτατο χρηματικό όριο συνταγογράφησης για κάθε γιατρό το οποίο προσδιοριζόταν μειωμένο κατά 20% σε σχέση με τον μέσο όρο που είχε συνταγογραφήσει το 2013.

Αποτέλεσμα ήταν οι περισσότεροι γιατροί να έχουν κλείσει ήδη το πλαφόν πριν καλά καλά εφαρμοσθεί το μέτρο και οι ασθενείς να μη βρίσκουν συνταγή ούτε για δείγμα. Μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στους χρονίως πάσχοντες τα σκευάσματα των οποίων είναι ακριβά. Το μέτρο ίσχυσε και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που συνταγογραφούν για εκατοντάδες ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία.

Το υπουργείο υγείας παραδέχτηκε το λάθος του διά στόματος της Γενικής Γραμματέως Χριστίνας Παπανικολάου προχωρά σε διορθώσεις. Ειδικότερα εξαιρούνται από το κόστος των συνταγών οι νεφροπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι, τα εμβόλια που δε θα προσμετρώνται στο κόστος, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται πλέον και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βεντέτα “γαλάζιων” γιατρών για το νομοσχέδιο Άδωνι! Το εξαγριωμένο sms και οι ιατρικές ''φυλές''

Πότε κλείνουν τα ιατρεία τους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αν πάνε ΕΣΥ!

Ο Άδωνις, ο Ηρόστρατος και η …εμπρηστική συζήτηση στη Βουλή! (ΦΩΤΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν