Απίστευτο: Εντόπισαν την αρχαιότερη περίπτωση λευχαιμίας στα οστά γυναίκας πριν από 7 χιλιετίες!

  • Iatropedia
Μια ανακάλυψη που ενδέχεται να αλλάξει πολλά σχετικά με το ποιες ασθένειες έπληξαν τους προγόνους μας στα βάθη των αιώνων και της ανθρώπινης ύπαρξης, έκαναν επστήμονες στην Γερμανία, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι εντόπισαν στα οστά γυναικείου σκελετού που χρονολογείται από το 5.500 έως το 4.500 π.Χ., ίχνη λευχαιμίας.

Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την αρχαιότερη γνωστή περίπτωση λευχαιμίας (καρκίνου του αίματος), αφού χρονολογείται προ 7.000 ετών περίπου. Ο σκλελετός της γυναίκας, που μοι΄ζει να είναι 30-40 ετών, βρέθηκε σε ένα νεολιθικό οικισμό στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Η γυναίκα ανήκε σε έναν πρώιμο ευρωπαϊκό γεωργικό πολιτισμό, που είχε εξαπλωθεί στην Κεντρική Ευρώπη. Οι λοιμώδεις νόσοι και ο υποσιτισμός ήσαν συχνοί μεταξύ εκείνων των νεολιθικών ανθρώπων, ενώ όταν η σοδειά τους ήταν κακή, βίαιες συγκρούσεις ξεσπούσαν μεταξύ γειτονικών αγροτικών κοινοτήτων.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ανθρώπινης Εξέλιξης Σένκενμπεργκ του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, με επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο δρα Χάικε Σερφ, ανακοίνωσαν -δεν υπάρχει ακόμη σχετική επιστημονική δημοσίευση- ότι τα οστά της συγκεκριμένης γυναίκας (με την κωδική ονομασία G61) φέρουν ίχνη όχι λοίμωξης ή υποσιτισμού, αλλά καρκίνου.

Οι επιστήμονες, που χρησιμοποίησαν τομογραφίες υψηλής ανάλυσης, απέκλεισαν την πιθανότητα να πρόκειται για οστεοπόρωση. Όλα δείχνουν, όπως είπαν, ότι πρόκειται για την αρχαιότερη περίπτωση λευχαιμίας που έχει γίνει γνωστή, αν και δεν είναι βέβαιο ότι η γυναίκα πέθανε τελικά από καρκίνο ή από άλλη αιτία.

Τα σχετικά ευρήματα παρουσιάστηκαν στην πρώτη ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη εξελικτικής ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Φρανκ Ρούλι δήλωσε πως ποτέ δεν είναι δυνατό να είναι κανείς σίγουρος κατά 100% σχετικά με ένα τέτοιο εύρημα στον τομέα της παλαιοπαθολογίας.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν