Απίστευτο: Ένταση μεταξύ ΜΑΤ και αναπήρων! Βιαιοπραγίες και αντεγκλήσεις

  • Iatropedia
Στην Ελλάδα της τρόικας και της κρίσης έγινε και αυτό: Ένταση σημειώθηκε μεταξύ των ανδρών των ΜΑΤ και των αναπήρων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή προκειμένου να εκφράσουν τις διαμαρτυρίες τους για τις συνεχείς περικοπές σε επιδόματα και παροχές. Το κίνημα των αναπήρων μαζί με χρονίως πάσχοντες είχαν συγκεντρωθεί έπειτα από πορεία έξω από τη Βουλή. Ορισμένοι εκπρόσωποι των αναπηρικού κινήματος επιχείρησαν να περάσουν την αλυσίδα των ανδρών της αστυνομίας για να διαμαρτυρηθούν. Τότε οι άνδρες της αστυνομίας τους απώθησαν με βίαιο τρόπο. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα δε δίστασαν να απωθήσουν βίαια με την ασπίδα τους τους αναπήρους ενώ άνδρας των ΜΑΤ κλωτσούσε μετά μανίας αναπηρικό αμαξίδιο. Οι διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων ήταν έντονες με αποτέλεσμα να καταγραφεί ένταση.

Η ταλαιπωρία όμως των αναπήρων δε σταματά εδώ. Ενώ είχε προγραμματισθεί αντιπροσωπεία τους να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στου Μαξίμου, άνδρες της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τους δρόμους προκειμένου να μην προσεγγίσουν.

Μετά από τις διαμαρτυρίες της αντιπροσωπείας ότι είχε κλειστεί ραντεβού, η αστυνομία επιχείρησε να τους μεταφέρει μέσω διπλανής πόρτας. Ωστόσο υποχρεώθηκε να τους μεταφέρει και πάλι καθώς η διπλανή πόρτα δε διέθετε …ράμπα αναπήρων!!

Η Πανελλαδική συγκέντρωση Ατόμων με Αναπηρίες και Χρονίως Πασχόντων ξεκίνησε από το πρωί στην Ομόνοια, εναντίον της ανεργίας, της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού αλλά και της «κοινωνικής ευθανασίας».

«Οι Ελληνίδες και Έλληνες με αναπηρία δεν προσφέρονται για κοινωνική ευθανασία» είναι το μήνυμα της σημερινής κινητοποίησης των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), των Χρονίως Πασχόντων και των οικογενειών τους, που θα συγκεντρωθούν το πρωί στην Ομόνοια.

Όπως επισημαίνουν, τα περιθώρια φυσικής, κοινωνικής και οικονομικής αντοχής τους είναι περιορισμένα, αφού απειλούνται από την ανεργία, τη φτώχεια αλλά και τον κοινωνικό αποκλεισμό και ζητούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των αναπηρικών επιδομάτων, των συντάξεων και των μισθών των ΑμεΑ, αλλά και των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, ενώ ζητούν εξαίρεση από την εργασιακή εφεδρεία.

«Η αδιαμφισβήτητη οικονομική εξαθλίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους συνδέεται άμεσα με πολιτικές αποδιοργάνωσης του συστήματος κοινωνικής φροντίδας και με πολιτικές που καταργούν στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές που λάμβαναν μέχρι σήμερα», υπογραμμίζουν.

Προσθέτουν πως η οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους πλήττεται «από τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και από το σχεδιασμό ενός συστήματος παροχών που δεν εγγυάται την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» και χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις πολιτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης τους.

Τα ΑμεΑ, οι Χρονίως Πάσχοντες και οι Οικογένειες τους θεωρούν κρίσιμη τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και την κατάρτιση νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών που θα εγγυάται τη δωρεάν χορήγηση ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψης, ιδιαίτερα των άπορων πολιτών με αναπηρίες