Απάντηση της ΗΔΙΚΑ στους Ιατρικούς Συλλόγους για την συνταγογράφηση με δραστική

  • Iatropedia
"Η ΗΔΙΚΑ δεν ασκεί πολιτική αλλά υλοποιεί μηχανογραφικά αποφάσεις άλλων" τονίζει στην απάντησή του στους γιατρούς το ΔΣ από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης δίνοντας συνέχεια στις διαμαρτυρίες για την συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική ουσία.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι γιατροί διαμαρτύρονται καθώς με την εφαρμογή της νέας απαίτησης των δανειστών μας, σταματούν να επιλέγουν οι ίδιοι το ακριβές σκεύασμα που θα λάβουν οι ασθενείς τους αλλά συνταγογραφούν απλά την δραστική ουσία. Όπως τονίζουν αυτό, τους αφαιρεί την πλέον σημαντική αρμοδιότητα την οποία ουσιαστικά παραχωρεί στους φαρμακοποιούς που θα δίνουν το πιο φθηνό γενόσημο που διαθέτουν στο κατάστημά τους.

Επίσης οι γιατροί διαμαρτύρονται επειδή η διαδικασία εφαρμόστηκε από την ΗΔΙΚΑ αιφνιδιαστικά χωρίς να έχουν ενημερωθεί έστω λίγες ώρες νωρίτερα.

Διαβάστε εδώ την απάντηση της ΗΔΙΚΑ:

Με αφορμή τις ακόλουθες ανακοινώσεις των Ιατρικών Συλλόγων Πατρών και Αθηνών:

Την από 4/9/2015 διαμαρτυρία του ΙΣΠ ότι «τις τελευταίες ημέρες στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η ΗΔΙΚΑ έχει προσαρμόσει την υπ'αρ. Γ5:34043/11-6-2015 (ΦΕΚ. Β' 117) υπουργική απόφαση για τον έλεγχο ελαχίστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων» και

τη χθεσινή (10/9/2015) διαμαρτυρία του ΙΣΑ για το ότι «η ΗΔΙΚΑ ενεργοποίησε ξαφνικά και χωρίς πρότερη ανακοίνωση την μνημονιακή επιταγή για την καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων, μόνο με δραστική ουσία, αφαιρώντας τη δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας»

το από 1/9/2015 αίτημα του ΙΣΑ σχετικά με την «αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με ειδική αναφορά στα εκτός προστασίας σκευάσματα»

η Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε υπογραμμίζει τα εξής:

Η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης υποχρεούται να λειτουργεί σύμφωνα με τον τρόπο που ορίζουν οι υφιστάμενοι νόμοι και οι αντίστοιχες εγκύκλιοι του κράτους. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο μπορεί να εκδηλώνεται οποιαδήποτε αντίδραση κάθε φορά που η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης συμμορφώνεται με ό,τι ο νόμος ορίζει.

Είναι προφανές ότι αυτή η συμμόρφωση δεν υλοποιείται άμεσα σε κάθε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (δηλ. την ίδια ημέρα ανακοίνωσης της αλλαγής του νόμου ή έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου) αλλά ομαδοποιείται και με άλλες αλλαγές ή βελτιώσεις που προκύπτουν για το σύστημα της Η.Σ. και εφαρμόζονται συγκεντρωτικά οι αλλαγές σε μεταγενέστερη ημερομηνία ώστε να ελαχιστοποιείται η συχνότητα με την οποία εφαρμόζονται νέες εκδόσεις του συστήματος της ΗΣ. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος ιδιαίτερα σε ώρες και μέρες αιχμής.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. δεν ασκεί πολιτική αλλά υλοποιεί μηχανογραφικά τις αποφάσεις και τους νόμους του κράτους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι για την καλύτερη και άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, η Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε. σκοπεύει να δημιουργήσει ειδικό χώρο στο portal της συνταγογράφησης όπου θα αναρτώνται οι επικείμενες αλλαγές στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν