Απ. Βαλτάς: «Πόλεμος για τα φάρμακα στην Ευρώπη, ποιος θα εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες ποσότητες»

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Τι ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τις ελλείψεις φαρμάκων στην χώρα μας.

Αν δεν εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΦ για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στα φάρμακα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά το φθινόπωρο. Και αυτό, διότι στην Ευρώπη μαίνεται ήδη ένας πόλεμος για το ποια χώρα  θα εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες ποσότητες, ιδίως από αντιβιοτικά και παυσίπονα, ώστε να «βγάλει» ανώδυνα τον χειμώνα.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο κ. Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), εξηγώντας πως η ρίζα του προβλήματος είναι η πλήρης αποβιομηχανοποίηση από πλευράς φαρμάκου της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει πως όλα τα φάρμακα παράγονται εκτός ΕΕ, με συνέπεια η αγορά της να μην διαθέτει πλέον αντιβιοτικά ή αντιπυρετικά.

«Δεν θα είναι καλά τα πράγματα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αν δεν ληφθούν μέτρα», είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. «Το πρόβλημα το έχει η Ευρώπη. Στην Ευρώπη, λόγω του καιρού, το πρόβλημα της γρίπης θα έρθει πιο νωρίς, όπως έγινε πέρυσι το Δεκέμβριο. Αν δεν λάβουμε μέτρα αυστηρότατα, να καλύψουμε τις ανάγκες, να στοκάρουν οι εταιρείες, να πάψουν οι φαρμακαποθήκες να εξάγουν μέχρι να ομαλοποιηθεί η αγορά, θα δείτε ότι για σοβαρότατα φάρμακα που αφορούν αντιβιώσεις, αναπνευστικά για τα παιδάκια, θα έχουμε θέμα. Γίνεται ένας πόλεμος, ποιος θα εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες ποσότητες. Είναι ξεκάθαρο αυτό».

Επιπλέον, σημείωσε ότι τον Αύγουστο κλείνουν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες για 20 ημέρες. Αν έως τότε οι φαρμακαποθήκες δεν εξασφαλίσουν στοκ δύο μηνών σε φάρμακα, θα υπάρχει πρόβλημα, εκτίμησε.

Πέντε κι έξι φορές πάνω η τιμή στην Ευρώπη

Ο κ. Βαλτάς υπενθύμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη. «Ένας κρίκος είναι οι εταιρείες, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν. Ο δεύτερος όμως κρίκος, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι οι εξαγωγές από φαρμακαποθήκες», είπε.

Όπως εξήγησε, οι τιμές με τις οποίες αγοράζουν φάρμακα οι Ευρωπαίοι, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, είναι πέντε και έξι φορές ακριβότερες ή πιο πάνω από τις τιμές της Ελλάδος. Επομένως, οι φαρμακαποθήκες «έχουν τεράστια κερδοφορία, αν διαθέσουν το φάρμακο στη Γερμανία ή στη Γαλλία».

Στην Ευρώπη, πάλι, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν γενόσημα φάρμακα. Μαρτυρίες από το Αμβούργο που επικαλέστηκε, δείχνουν ότι ήδη υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιπυρετικά και αντιβιοτικά. «Προσπαθούν οι ξένοι να εξασφαλίσουν από ευρωπαϊκές αγορές, να καλύψουν τις ανάγκες του χειμώνα τους», εξήγησε.

Διπλάσιες ποσότητες, αλλά χωρίς εξαγωγές

«Μήπως πρέπει από τώρα να λειτουργήσει το σύστημα και να ελέγξει η κυβέρνηση ότι είναι υποχρεωμένες οι φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν τις διπλάσιες ποσότητες στις αποθήκες;» τόνισε ο κ. Βαλτάς. Ταυτοχρόνως, όμως, ειδικά για τα αντιβιοτικά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην εξάγονται, πρόσθεσε.

Όπως είπε, όταν ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης απαγόρευσε προ μηνών να εξάγονται 200 φάρμακα για διάφορες παθήσεις, βρέθηκαν τελικά οι φαρμακαποθήκες να έχουν μεγάλα αποθέματα.

«Σας δηλώνω ότι μετά από 5, 8 μήνες και αφού προηγουμένως τα κράταγαν οι συγκεκριμένες φαρμακαποθήκες στις αποθήκες τους, πιστεύοντας ότι θα αρθεί το μέτρο και άρα δεν τα έβγαζαν στην ελληνική αγορά, αυτή τη στιγμή αρχίζει και ομαλοποιείται η διαδικασία γιατί βγαίνουν οι αποθήκες και λέει έχουμε τεράστιο στοκ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ . Βαλτάς.

Και κατέληξε: «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αν εφαρμοστούν, είναι θετικά. Με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν αυστηρότατα για όλους. Και για τις εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες πρέπει να δηλώνουν σε real time μορφή τι θέλουν να εξάγουν και να ελέγχονται».

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Φωτογραφία: iStock