Αντίο ΠΕΔΥ, καλώς ήρθες ΤΟΜΥ… από τον Ανδρέα Ξανθό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δεν προλάβαμε να το μάθουμε το ΠΕΔΥ ως συντομογραφία και βγαίνει από το λεξιλόγιό μας. Όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η Πρωτοβάθμια θα γίνεται πια μέσω των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου. Οι ιδιώτες γιατροί με συμβάσεις έχουν κι αυτοί θέση στο νέο σύστημα το οποίο θα εξυπηρετούν σε πρώτη φάση κατά το 70% αλλά έπεται μείωση του ποσοστού τους αν όλα πάνε κατά τους σχεδιασμούς του ΥΥΚΑ.

Θα έχουμε όμως …πάλι, μια περίοδο ενδιάμεση για να λειτουργήσει το νέο σύστημα πιλοτικά σε 50 με 60 τοπικές μονάδες σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ συνολικά μέχρι το τέλος του 2017 θα λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ σε 65 περιοχές πανελλαδικά.

Για να λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Υγείας, θα χρειαστεί να προσληφθούν 3.000 επαγγελματίες υγείας μέσω ΑΣΕΠ, εκ των οποίων οι 1.300 θα είναι γιατροί (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) και οι υπόλοιποι νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό. Τώρα πως θα γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ το Μάϊο και τέλη Ιουνίου θα έχουν στελεχωθεί οι μονάδες, μένει να το δούμε… Η χρηματοδότηση ωστόσο είναι εξασφαλισμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με 80 εκατ. ευρώ ενώ ο κ. Ξανθός ευελπιστεί μετά από δύο χρόνια να υπάρχει αντίστοιχο κονδύλι από την κεντρική κυβέρνηση.

Οι πολίτες αφού εγγραφούν στην τοπική μονάδα ΤΟΜΥ, θα έχουν τον οικογενειακό τους γιατρό και θα καλύπτουν τις ανάγκες τους κατά 30% από τις ΤΟΜΥ και κατά 70% από τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο (δείτε παρακάτω) και θα κατατεθεί στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί πρώτα η 10ήμερη δημόσια διαβούλευση, περίπου μέσα στον Μάιο.

Όπως δήλωσε εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΥΥΚΑ, κ. Βαρδαρός, οι αποδοχές των γιατρών θα είναι ικανοποιητικές (1500 ευρώ καθαρά θα είναι η αμοιβή ενός Επιμελητή) με στόχο να προσελκύσουν και Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Και συμπλήρωσε ότι «η στελέχωση των Κέντρων Υγείας θα στηριχθεί στους κεντρικούς γιατρούς τους οποίους το υπουργείο Υγείας τους εξισώνει ουσιαστικά με τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ ενώ συγκροτούμε τα Κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια συγκεντροποιούμε τις δυναμεις μας, και μειώνουμε το κόστος τους. Τέλος, επαναρυθμίζουμε τους οικογενειακούς γιατρούς ενώ τονίζουμε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί, δεν θα είναι οικογενειακοί. Εκτιμούμε ότι 5,5 εκατ.  πολίτες θα πάψουν να χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία, όταν η παρέμβαση θα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει εγγεγραμμένους 2.000 ασθενείς».

Διαβάστε εδώ ΝΣ ΠΦΥ (1) το νομοσχέδιο.