Αντικαπνιστική καμπάνια σε σχολεία του Αμαρουσίου και πιλοτικό πρόγραμμα στην Δυτική Ελλάδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την ενίσχυση της καμπάνιας πρόληψης του καπνίσματος, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, με τον υφυπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Θ. Πελεγρίνη θα επισκεφθούν αύριο Δευτέρα και ώρα 11:00 π.μ. το 2ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, το οποίο βρίσκεται στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 125. Όπως ανακοίνωσε όμως και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, πιλοτικό αντικαπνιστικό πρόγραμμα ξεκινάει και σε 9 Δημοτικά της περιοχής του.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και υφυπουργός θα παρακολουθήσουν από κοντά την ενημέρωση των παιδιών  για την πρόληψη και θα έχουν την ευκαιρία  να συζητήσουν μαζί τους για τους προβληματισμούς τους σχετικά με το τι πραγματικά είναι το κάπνισμα για τα ίδια και για τους οικείους τους.

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι το πρόγραμμα  πρόληψης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά προκειμένου τα νέα παιδιά να ενημερωθούν και να αποκτήσουν τις κατάλληλες παραστάσεις που θα τα βοηθήσουν να εξελιχθούν σε υγιείς πολίτες.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με την ενημέρωση των μαθητών πραγματοποιείται και  συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τη διεξαγωγή έρευνας τα συμπεράσματα ,της οποίας θα παρουσιαστούν με την ολοκλήρωση της δράσης στο Υπουργείο Παιδείας. Το ενημερωτικό πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος απευθύνεται στους μαθητές Α’ και Β’ τάξης των 1656 γυμνασίων της χώρας μας.Τα στοιχεία της έρευνας θα αξιοποιηθούν προκειμένου να αποτυπωθούν και να αποτραπούν τα αρνητικά στερεότυπα που ενδεχομένως επηρεάζουν  τη στάση των μαθητών απέναντι στο κάπνισμα.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή οι μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου θα μπορέσουν να μην είναι απλοί, παθητικοί αποδέκτες ενός μηνύματος ενημέρωσης και θα καταφέρουν να  γίνουν συμμέτοχοι σε μια ερευνητική διαδικασία που τους δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούν και να αντιδράσουν.

Εν τω μεταξύ, από Δημοτικά Σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ξεκινά πιλοτικά το Πρόγραμμα «Πάρε Ανάσα» που αφορά την πρόληψη του καπνίσματος σε μαθητές σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και με τη στήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το «Πάρε Ανάσα» είναι ένα πρόγραμμα δράσεων, το οποίο αυτή τη σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 9 σχολεία και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Σχεδίου δράσης πρόληψης, ενημέρωσης, προαγωγής υγείας για το 2016 εφαρμόζει προγράμματα προάσπισης και προαγωγής της υγείας και ευεξίας του ατόμου καθώς και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα υγείας», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν