Αντιγριπικό εμβόλιο: Έτοιμη η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για εμβόλια χωρίς συνταγή από 1η Νοεμβρίου

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο
Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει τους φαρμακοποιούς, πώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροποποίησης της πλατφόρμας από την ΗΔΙΚΑ για τη δωρεάν χορήγηση χωρίς συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων από την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας πριν από περίπου ένα μήνα, το αντιγριπικό εμβόλιο από αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται δωρεάν στους πολίτες απευθείας από τα φαρμακεία με απλή επίδειξη ΑΜΚΑ στο φαρμακοποιό, ενώ μέχρι την ημερομηνία αυτή απαιτείται συνταγογράφηση.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Από τον Νοέμβριο το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή – Με συνταγογράφηση μόνο τα νέα εμβόλια για τους άνω των 65 ετών

Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, αποκλειστικά με συνταγή γιατρού θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται και μετά την 1η Νοεμβρίου τα δύο νέα ακριβά αντιγριπικά εμβόλια που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους άνω των 65 ετών. 

«Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι.

Σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, είχε ζητήσει πίστωση χρόνου έως της αρχές Νοεμβρίου για την εφαρμογή του μέτρου της χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγή, ώστε να τροποποιηθούν τα σχετικά μηχανογραφικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ, διαδικασία που σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς έχει πλέον ολοκληρωθεί.

ΠΦΣ προς Φαρμακευτικούς Συλλόγους: «Φροντίστε να είναι όλα έτοιμα την 1η Νοεμβρίου»

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει τα μέλη του, δηλαδή τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της χώρας, ότι η ΗΔΙΚΑ ολοκλήρωσε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου την υλοποίηση της διασύνδεσης των προγραμμάτων φαρμακείου, σχετικά με  τη διενέργεια και καταχώρηση στο Εμβολιαστικό Μητρώο του Αντιγριπικού Εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία,  αρχής γενομένης από 1η Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί θα πρέπει, όπως λέει ο ΠΦΣ να διασυνδεθούν με την ΗΔΙΚΑ, μέσω του προγράμματος API, ώστε να είναι εφικτή η καταχώρηση των εμβολιασμών των πολιτών στο Εθνικό Μητρώο απευθείας από τους φαρμακοποιούς.

«Την Τέταρτη το μεσημέρι η ΗΔΙΚΑ σας απέστειλε νεότερη ενημέρωση για την έναρξη της διασύνδεσης των προγραμμάτων μέσω API στο δοκιμαστικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει και το διαχωρισμό των επιλέξιμων αντιγριπικών εμβολίων από αυτά που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Παρακαλούμε όπως  όλα τα προγράμματα φαρμακείου να είναι έτοιμα από 1η Νοεμβρίου και η διασύνδεση μέσω του API να είναι λειτουργική, όπως επίσης να έχουν ενεργοποιήσει την ενημέρωση με μήνυμα στο  φαρμακοποιό για την άμεση καταχώρηση στο Μητρώο όσων εμβολίων διενεργεί  κατόπιν ιατρικής συνταγής», τονίζει ο ΠΦΣ.