Αντιγριπικό εμβόλιο: Τι γίνεται αν κάποιος έχει νοσήσει από Covid-19 – Νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας

 • Γιάννα Σουλάκη
θνησιγένεια
Οδηγίες προς τους προσωπικούς αλλά και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, περιλαμβάνει η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με τη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου. Eπίσης, δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη συγχορήγησή του με το εμβόλιο κατά της Covid-19, αλλά και τι γίνεται εάν κάποιος έχει προσβληθεί από κορονοϊό την εποχή που πρέπει να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ο τρόπος συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου, αλλά και η συγχορήγησή του με το εμβόλιο κατά της Covid-19, περιλαμβάνονται στη νέα εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους φορείς από το Υπουργείο Υγείας.

Στην εγκύκλιο, την οποία υπογράφει το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας του ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται πως υπάρχει ανάγκη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και άλλες «ειδικές» ομάδες του πληθυσμού, που χρήζουν εμβολιασμού.

«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός εφαρμόζεται στα άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες
υψηλού κινδύνου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης – Covid-19 και Γρίπη: Ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν φέτος για την προστασία από τους δύο ιούς

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου θα πρέπει να γίνεται με τη χρήση του κωδικού διάγνωσης «κατά icd 10 – Z25.1» (ανάγκη ανοσοποίησης έναντι της γρίπης).

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο εμβολιασμός δύναται να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δε πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Ο εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μία μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

 • Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ

Συγχορήγηση με εμβόλιο, αλλά και σε σχέση με νόσηση Covid

Στην εγκύκλιο, δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη συγχορήγηση του εμβολίου κατά της γρίπης, με το εμβόλιο κατά της Covid-19. Έτσι, οι ειδικοί συναινούν το αντιγριπικό να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Επιπλέον, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν οι χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη Covid.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο covid 19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την
  απομόνωσή τους.
 • Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα covd 19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
 • Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη covid 19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Οι δικαιούχοι του εμβολίου κατά της γρίπης είναι οι εξής ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

 • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
 • Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους εξής επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down.
 • Έγκυες γυναίκες ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης, λεχωϊδες και θηλάζουσες
 • Άτομα με νοσογόνο Παχυσαρκία και παιδιά με ΔΜΣ >95Η ΕΘ
 • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
 • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
 • Κλειστοί πληθυσμοί όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (γυμνασίων – λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών), τρόφιμοι, νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων
 • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό)
 • Άστεγοι
 • Κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν