Αντιδρούν οι υγειονομικοί στα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

  • Iatropedia newsroom
απογευματινά χειρουργεία
«Στα κάγκελα» είναι οι υγειονομικοί με τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Την εναντίωση τους με τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ εκφράζουν οι υγειονομικοί.

Συγκεκριμένα, η Πρωτοβουλία Υγειονομικών «ΑΥ.Ρ.Α», που είναι παράταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι διευκρινίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, «περιέχουν χονδροειδή ψέματα».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι υγειονομικοί, το πρόβλημα με τις 90.000 αναμονές για χειρουργείο προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς «τα δημόσια νοσοκομεία χειρίζονταν αποκλειστικά την COVID-19, ενώ τα ιδιωτικά συνέχισαν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους». «Κάπως έτσι έφτασε το ήδη επιβαρυμένο ΕΣΥ στα όριά του. Παράλληλα, επιβλήθηκαν δήθεν πρωτόκολλα ασφαλείας, με αποτέλεσμα τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως και 80%».

«Δεν ήταν η πανδημία λοιπόν που προκάλεσε τις τεράστιες αναμονές, αλλά η πολιτική της διαχείριση που σκόπιμα και στοχευμένα, οδήγησε στην απορρύθμιση του ΕΣΥ, προκειμένου να παρουσιάζει τώρα ο υπουργός την καθιέρωση χειρουργείων επί πληρωμή ως μονόδρομο». Βασική αιτία, όπως αναφέρουν, είναι η έλλειψη προσωπικου στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να είναι υποστελεχωμένο και «ρημαγμένο».

Δείτε επίσης: Ά. Γεωργιάδης: Από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ το κόστος των απογευματινών χειρουργείων για τους ασθενείς – Σε 3 μήνες δημόσια η λίστα

Υγειονομικοί: «Τα πρωινά χειρουργεία θα εξυπηρετούν συγκεκριμένες κατηγορίες»

«Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, γιατί ένας ασφαλισμένος που πληρώνει εισφορές, να πληρώνει ξανά για χειρουργείο, ο υπουργός αποφεύγοντας να δώσει άμεση απάντηση, πετάει το μπαλάκι στο θέμα των ανασφάλιστων: »Άρα ο ανασφάλιστος να μη χειρουργείται το πρωί αφού δεν έχει να πληρώσει;»», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρωτουβουλίας ΑΥ.Ρ.Α.

Οι υγειονομικοί υποστηρίζουν ότι ο Υπουργός έκανε αναφορές σε νόμο που θέσπισε ο ίδιος για την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην περίθαλψη, για να αποδείξει ότι δε συνδέει τη νοσηλεία με την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

«Γίνεται φανερό από τον τρόπο της τοποθέτησής του το υπονοούμενο ότι τα πρωινά χειρουργεία προορίζονται εφεξής να εξυπηρετούν αποκλειστικά ειδικές κατηγορίες πολιτών όπως ανασφάλιστους».

«Σε αυτό το σημείο η επίκληση στο νόμο που ο υπουργός θέσπισε το 2014 για τις ευάλωτες ομάδες, υποτίθεται ότι ενισχύει την άποψη ότι τουλάχιστον οι πολίτες αυτοί δεν κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτοι. Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ωστόσο και τα πολύ πιο πρόσφατα νομοθετήματα, βάσει των οποίων εξαιρούνται από την περίθαλψη 400.000 οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κλπ καθώς και το νέο νομοθετικό ευφυολόγημα περί απενεργοποίησης του ΑΜΚΑ σε ανέργους, εγείρει το εύλογο ερώτημα: Πώς γίνεται να ισχυρίζεται κάποιος ότι συμβάλλει στην κάλυψη των ευάλωτων, όταν με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προσθέτει καραβιές νέων ανασφάλιστων στο σύστημα;», προστίθεται.

«Η σφαγή των ανασφάλιστων που αυξάνονται εκθετικά θα γίνει πολύ σύντομα, παρά τις διαβεβαιώσεις του κυρίου Γεωργιάδη για το αντίθετο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

«Οι τιμές θα είναι απλησίαστες στα απογευματινά χειρουργεία»

Η ανακοίνωση των υγειονομικών αναφέρεται, επίσης, στην πληρωμή για τα απογευματινά χειρουργεία και τη θέσπιση των τιμών.

Όπως υποστηρίζουν, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας για τα κόστη, οι τιμές στα απογευματινά χειρουργεία θα είναι απλησίαστες, ενώ οι ιδιωτικές κλινικές θα αντιδράσουν λόγω του «ανταγωνισμού».

«Και όσο για τις αναμονές των πρωινών ιατρείων που υποτίθεται ότι μειώθηκαν αισθητά με την εισαγωγή των απογευματινών ιατρείων και που χρησιμοποιούνται ως δήθεν τεκμήριο αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας, δεν έχει παρά να καλέσει κανείς το 1535 και να επιχειρήσει να κλείσει ένα ραντεβού για πρωινό ιατρείο για παράδειγμα στο Παίδων, ώστε να διαπιστώσει του λόγου το αληθές», λένε οι υγειονομικοί.

Κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι με τα απογευματινά χειρουργεία, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία «προς την πλήρη εγκατάσταση ενός αποκλειστικά ιδιωτικού καθεστώτος στο ΕΣΥ».

Φωτογραφία iStock