Αντιδράσεις φέρνουν τα λουκέτα στο ΕΣΥ!

  • Iatropedia
Ο κύβος ερρίφθη στο ΕΣΥ και τα πρώτα λουκέτα στα νοσοκομεία είναι ήδη γεγονός. Το 1ο και το 7ο πρώην θεραπευτήρια του ΙΚΑ συγχωνεύονται με τρία μεγάλα νοσοκομεία, το ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι», το Σισμανόγλειο αλλά και το Αγία Όλγα στη Νέα Ιωνία. Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους ενώ συνολικά 661 κλινικές θα εξαφανισθούν από τον υγειονομικό χάρτη έως το τέλος του έτους.

Ανησυχία για πιθανές απολύσεις εξαιτίας των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Ήδη οι εργαζόμενοι στο 7ο πρώην θεραπευτήριο του ΙΚΑ ξεκινούν κινητοποιήσεις.

«Βάζουν λουκέτο στα θεραπευτήρια», προειδοποιούν οι εργαζόμενοι με την πρόεδρο των εργαζομένων του 7ου θεραπευτηρίου, Ρ. Σακκά να εκφράζει φόβους πως η μετακίνηση θα οδηγήσει σε απολύσεις προσωπικού. Έτσι, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση έξω από το 7ο θεραπευτήριο, με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος από την πλευρά του διαβεβαιώνει:»Ουδείς απολύεται, ουδείς χάνει τη δουλειά του. Καλούνται το επιστημονικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και το διοικητικό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χάριν των πολιτών, εκεί όπου το καθήκον τους ορίζει».

Να σημειωθεί ότι έως το τέλος του έτους σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα μπει λουκέτο σε συνολικά 661 κλινικές του ΕΣΥ.»Έχουμε χρονοδιάγραμμα να ολοκληρώσουμε τις συνενώσεις των κλινικών, καθώς και των νοσοκομειακών και διοικητικών τμημάτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012″ συμπληρώνει ο υπουργός Υγείας.

Στο μεταξύ την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας: «Ο κ. Λυκουρέντζος, ενεργώντας ως εκτελεστικός βραχίονας της τρόικας, ξεκίνησε να αποδομεί το δημόσιο σύστημα υγείας και προφανώς θα δοκιμάσει να φτάσει στον στόχο: να κλείσει τα μισά από τα 132 Νοσοκομεία της χώρας.

Είναι βέβαιο πως εάν δεν τους σταματήσουμε μ΄ έναν παλλαϊκό ξεσηκωμό δεν πρόκειται από μόνοι τους να σταματήσουν πουθενά. Θα μετατρέψουν σε συντρίμμια την υγεία, την παιδεία, την ελληνική κοινωνία συνολικά».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας από τις πρώτες συγχωνεύσεις εξοικονομούνται πόροι ύψους 3.132.000 ευρώ ετησίως.

Δήμητρα Ευθυμιάδου