Αντιδράσεις για τις βραβεύσεις των υγειονομικών του ΕΣΥ στον Ευαγγελισμό

  • Ρούλα Τσουλέα
νοσηλευτές
Τι αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ και οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού

Την έντονη αντίδρασή τους για τα σημερινά βραβεία του ΕΣΥ, εκφράζουν οι νοσηλευτές του ΕΣΥ και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου λαμβάνει χώρα η εκδήλωση.

«Είναι σημαντικό ν’ αντιληφθεί η πολιτεία πως τα βραβεία και τα χειροκροτήματα, δεν συνιστούν έμπρακτη αναγνώριση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ Γεώργιος Αβραμίδης. «Επιπλέον, οφείλει να υλοποιήσει την αναγνώριση που «χρωστά» χρόνια τώρα στους νοσηλευτές και να το κάνει έμπρακτα με άμεσες δεσμεύσεις, που να αφορούν τόσο σε ανάλογες οικονομικές αυξήσεις, όσο και σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για το εργασιακό καθεστώς των νοσηλευτών, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος και του δύσκολου έργου που κατά γενική ομολογία επιτελούν».

Όπως επισημαίνει, οι νοσηλευτές σήκωσαν τεράστιο βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξακολουθούν να το σηκώνουν. Ωστόσο η αναγνώρισή τους τελείωσε με το πέρας της πανδημίας, χωρίς κανένα περαιτέρω έμπρακτο μέτρο ενίσχυσης.

Αντιθέτως, τονίζει, η συνεισφορά των ιατρών αναγνωρίστηκε εμπράκτως με αύξηση της τάξεως του 10% στο μισθολόγιό τους. Για τους νοσηλευτές δεν υπήρξε κάτι ανάλογο, παρότι επωμίστηκαν το ίδιο βάρος αναλογικά με τους γιατρούς.

Όσον αφορά την εξαγγελθείσα αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, «αυτή η επιπλέον αύξηση του επιδόματος δε μπορεί να αντισταθμίσει τη μη ικανοποίηση ως τώρα των αιτημάτων των νοσηλευτών», τονίζει. Και αυτό διότι «χωρίς σημαντικά κίνητρα για το νοσηλευτικό επάγγελμα, οι νοσηλευτές οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο».

Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού πραγματοποιούν συγκέντρωση  έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αναφέροντας ότι η όλη εκδήλωση «αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, αλλά και τους χιλιάδες ασθενείς μας».

Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου (ΣΕΝΕ) είναι πρόκληση να οργανώνονται τέτοιες φιέστες σε ένα νοσοκομείο:

  • Με εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας σε όλες τις ειδικότητες
  • Με το 55% των εργαζομένων να δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας
  • Με πάνω από 30.000 ρεπό και ημέρες αδείας να οφείλονται στο προσωπικό
  • Με την επικείμενη απόλυση σχεδόν 300 καθαριστών και την επέκταση των εργολάβων προ των πυλών
  • Με 32 κλειστές κλίνες ΜΕΘ για πάνω από 7 μήνες
  • Με την αναμονή για εξέταση στα ΤΕΠ να ξεπερνάει κατ’ ελάχιστο τις 5 ώρες
  • Με το ραντεβού για χειρουργικές επεμβάσεις να είναι δυσθεώρητο
  • Με την ανανέωση της άδειας για εμβολισμούς σε ασθενείς με αιμορραγικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια να βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα

«Οι τιμητικές βραβεύσεις αποτελούν άκρατη κοροϊδία και θυμίζουν τα χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας που γρήγορα μετατράπηκαν σε χαστούκια για τους υγειονομικούς», υπογραμμίζει ο ΣΕΝΕ.

Φωτογραφία: iStock