Αντιδιαβητικό φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο για Πάρκινσον

  • Iatropedia
Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι διαβητικοί που παίρνουν δισκία γλιταζόνης έχουν κατά 28% μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο του Πάρκινσον σε σύγκριση με ασθενείς που λάμβαναν άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύει το περιοδικό PLOS Medicine φαίνεται να επιβεβαιώνει άλλες που έγιναν με πειραματόζωα και οι οποίες έδειξαν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων ενδέχεται να περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νευροεκφυλιστικής αυτής νόσου. Οι ασθενείς που ελάμβαναν δισκία γλιταζόνης είχαν πιθανότητες για νόσο του Πάρκινσον μειωμένες κατά ένα τρίτο εν σχέσει με όσους ακολουθούσαν διαφορετική φαρμακευτική αγωγή για την πάθησή τους ή δεν είχαν πάρει ποτέ γλιταζόνες.

Εργαστηριακές όσο και ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γλιταζόνες αποτρέπουν την απώλεια νευρικών κυττάρων όμως η έρευνα της Δρ. Ruth Brauer του London School of Hygiene & Tropical Medicine είναι η πρώτη που διερευνά την σχέση της γλιταζόνης και της νόσου του Πάρκινσον στους ανθρώπους. Όπως λέει, παρόλο που η έρευνα περιορίσθηκε σε άτομα με διαβήτη «πιστεύουμε ότι είναι πιθανόν το προστατευτικό αποτέλεσμα της γλιταζόνης να ισχύει και σε ανθρώπους χωρίς διαβήτη».

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μειωμένος κίνδυνος ανάπτυξης Πάρκινσον διαρκεί όσο οι ασθενείς παίρνουν γλιταζόνες –τα οφέλη δεν καλύπτουν όσους έπαιρναν παλαιότερα και τις αντικατέστησαν με άλλα φάρμακα. Επισημαίνοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι οι γλιταζόνες συνδέονται με ορισμένες σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως και ότι δεν εξετάσθηκε αν το φάρμακο καθυστερεί την πρόοδο της νόσου σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωσθεί με αυτήν.