Άνθρωποι και ποντίκια –με ανθρώπινο DNA!

  • Iatropedia
Η εισαγωγή ανθρώπινου DNA σε έμβρυα ποντικιού είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου τους, κάτι που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα διευρύνει τις γνώσεις τους γύρω από την νόσο Αλτσχάϊμερ.

Ερευνητές στο Duke University κατάφεραν να εντοπίσουν την αλληλουχία του γονιδιώματος που ευθύνεται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, εισάγοντας σε έμβρυα ποντικιού ανθρώπινο DNA το οποίο οδήγησε σε αξιοσημείωτη διόγκωση του εγκεφάλου τους. Μπορεί το μέγεθος του εγκεφάλου να μην είναι η μόνη προϋπόθεση για την ανθρώπινη ευφυία, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της εξέλιξης καθώς διεπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη γονιδιακή αλληλουχία (HARE5) είχε αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου του εμβρύου κατά 12% σε σχέσει με έμβρυα στα οποία είχε εισαχθεί αντίστοιχη αλληλουχία γονιδιώματος χιμπαντζή.

Ο ανθρώπινος γενετικός κώδικας παρουσιάζει ομοιότητες με αυτόν του χιμπαντζή σε ποσοστό περίπου 95%. Ωστόσο, ο εγκέφαλός τους ζυγίζει κατά μέσον όρο 384 γραμμάρια ενώ του ανθρώπου 1,352 γραμμάρια, παραπάνω από τριπλάσιο. Αν και το ανθρώπινο HARE5 μοιάζει πολύ με το HARE5 των χιμπαντζήδων, στα πειράματα με τα έμβρυα ποντικιού η εισαχθείσα αλληλουχία γονιδιώματος από άνθρωπο έδειξε ταχύτερο πολλαπλασιασμό των προγονικών κυττάρων, με συνέπεια περισσότερους νευρώνες που επηρεάζουν τον νεοφλοιό –την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με ανώτερες λειτουργίες όπως την γλώσσα και την σκέψη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία βρίσκονται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Current Biology, θα αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμα για την περαιτέρω κατανόηση εγκεφαλικών παθήσεων όπως είναι ο αυτισμός και η νόσος Αλτσχάϊμερ, παθήσεις που σημειωτέον δεν επηρεάζουν τους χιμπαντζήδες.