Ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ Γιώργου Πατούλη και ηγεσία ΥΥΚΑ για την πρωτοβάθμια φορντίδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δήλωση του προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οδήγησε την ηγεσία του ΥΥΚΑ στην έκδοση ανακοίνωσης στην οποία απάντησε και πάλι ο κ. Πατούλης... Το φθινόπωρο αναμένεται θερμό!

Διαβάστε παρακάτω τη δήλωση του κ. Πατούλη:

Την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος  Υγείας τη ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα Δημόσια νοσοκομεία, το λιγοστό υγειονομικό  προσωπικό που κάνει υπεράνθρωπες  προσπάθειες να τα κρατήσει όρθια  και κυρίως όσοι ασθενείς  χρειάσθηκαν τις υπηρεσίες υγείας.  Δυστυχώς μάλιστα κάποιοι άτυχοι πολίτες  πλήρωσαν αυτή την κατάσταση με τη ζωή τους . Όπως ασθενείς που χρειάστηκαν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δεν βρήκαν, καρκινοπαθείς που δεν έκαναν εγκαίρως τη θεραπεία τους , ασθενείς που άφησαν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας το ασθενοφόρο.

Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρείται  να δομηθεί διακατέχεται  από  προχειρότητα και ιδεοληψία. Αντιμετωπίζει  τους γιατρούς ως εργαζόμενους  δεύτερης κατηγορίας ενώ προβλέπει  για τους πολίτες φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Εμείς ευχόμαστε να επιτύχει η στελέχωση των ΤoΜΥ.  Ωστόσο καλό θα ήταν να διασφαλιστεί τουλάχιστον η στέγαση τους . Γιατί το να προσλαμβάνεται προσωπικό που δεν γνωρίζει κανείς που θα πάει είναι ένα ακόμα δείγμα μιας παράλογης και πρόχειρης αντιμετώπισης ενός τόσο σημαντικού και κρίσιμου εγχειρήματος .

 

Είχε προηγηθεί η ακόλουθη ανακοίνωση από την ηγεσία του ΥΥΚΑ:

Από τον Γενάρη του 2015 ο κ. Πατούλης, προεξοφλεί την κατάρρευση του συστήματος υγείας και ζητά την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Αντίστοιχη μοίρα «προφητεύει» εσχάτως  και για την παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Παρέμβαση που αμέσως μετά την θεσμική της καθιέρωση, με την ψήφιση του σχετικού νόμου 4486/2017, τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης με την έκδοση της προκήρυξης για την πρόσληψη 2.868 ατόμων, που θα στελεχώσουν τις πρώτες ΤΟΜΥ. Προκήρυξη για την οποία ήδη, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου,  έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 19.300 άτομα, με αυξανόμενο ενδιαφέρον για υποβολή αιτήσεων από όλες τις κατηγορίες του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών. Η παράταση συνεπώς των αιτήσεων μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου απαντά στην ανάγκη να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας να διεκδικήσουν με διαφάνεια κα αξιοκρατία μια αξιοπρεπή θέση εργασίας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας. Η τελική εικόνα, που θα έχουμε στην καταληκτική ημερομηνία, θα διαψεύσει όσους επενδύουν στην αποτυχία αυτής της μεταρρύθμισης, που καλύπτει το πιο σημαντικό κενό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οργανώνει για πρώτη φορά τις δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ στη χώρα μας με βάση τις ανάγκες αξιόπιστης φροντίδας των πολιτών και τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο κ. Πατούλης και όσοι αντιστρατεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας ας μην σπεύδουν να προεξοφλούν την αποτυχία αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας ευσεβείς πόθους. Αυτή θα προχωρήσει γιατί είναι η διεθνώς αποδεκτή και κοινωνικά αναγκαία απάντηση στην κρίση των συστημάτων υγείας και στις υγειονομικές ανισότητες.